Egyetlen fogoly sem szökött meg tavaly Magyarországon

Szerző: MTI / hirado.hu

Link: http://www.hirado.hu/2014/02/10/egyetlen-fogoly-sem-szokott-meg-tavaly-magyarorszagon/?source=hirkereso

Dátum: 2014.02.10.
Rég volt olyan sok fogvatartott Magyarországon, mint a tavaly, de fogolyszökés egy sem volt, a fogva tartás biztonsága javult - mondta Csóti András, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka.

Az előző évhez viszonyítva 2013-ban javult a fogva tartás biztonsága, köznyugalmat megzavaró rendkívüli esemény nem történt - erről Csóti András, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka beszélt a szervezet hétfői állománygyűlésén.

A vezérőrnagy komoly szakmai eredménynek nevezte és a bevezetett intézkedéseknek tulajdonította, hogy tavaly egyetlen fogolyszökés sem történt.

Emelkedett eközben a fogvatartottak létszáma, az első negyedévben több mint ezerrel, és júliusra elérte a 18 ezer 439-et, ami legutóbb 2002-ben fordult elő. Az emelkedő létszám ellenére csökkent az egymás sérelmére elkövetett fogvatartotti cselekmények száma: míg 2012-ben 431 ilyen esetet rögzítettek, addig tavaly 410-et.

A büntetés-végrehajtás szállítási feladatai 5 százalékkal növekedtek, az előállítások száma kismértékű csökkenést mutat.

Az előzetes letartóztatásban lévők száma 5053-ra emelkedett, ezzel a fogvatartottak közötti arányuk 28,3 százalék volt. A jogerősen elítéltek létszáma 12 ezer 391 volt, ami 3,4 százalékos növekedés 2012-höz viszonyítva. Továbbra is a börtönbüntetést töltők száma a legmagasabb, a jogerős szabadságvesztésre ítéltek 59 százaléka ebbe a csoportba tartozott. A fegyház fokozatúak aránya 3,5 százalékkal növekedett, a fogház fokozatúaké pedig érdemben nem változott.

Az ez évi feladatokról szólva Csóti András elmondta, a foglalkoztatás növelése továbbra is kiemelt fontosságú. Cél, hogy minden munkaképes elítélt dolgozzon a börtönökben.

Megkezdődött az új büntetés-végrehajtási kódex végrehajtási rendeleteinek kidolgozása, a törvény 2015. január 1-jei hatályba lépéséig a teljes személyi állomány oktatását is el kell végezni. Folytatódik a férőhely-bővítési program, 2014-ben nagyarányú, 1200 fős növekedést akarnak elérni.

Címke:   bv. szervezet évértékelés zsúfoltság