Létezik egy étterem Milánóban, ahol rabok szolgálják fel az ételeket

Szerző: TGCom24, O.M., Maya / lemon.hu

Link: http://lemon.hu/2016/01/24/letezik-egy-borton-nevu-etterem-milanoban-ahol-rabok-szolgaljak-fel-az-eteleket/

Dátum: 2016.01.24.
Már lassan négy hónapja, hogy megnyílt az a milánói éterem, amelyben börtönbüntetésüket teljesítő rabok szolgálják fel a vacsorát.

Kívülről semmi sem árulkodik arról, hogy a milánói InGalera (“Börtönben”) elnevezésű étteremben rabok dolgoznak. Gyönyörű, előkelő környezet, modern, puritán berendezés fogadja a betérő vendégeket, akiknek semmilyen igazolványt sem kell felmutatniuk, ha asztalt foglalnak, annak ellenére, hogy a személyzet nagy része rabokból áll.

Said, az egyik pincér, akinek még hat éve hátra van a rá szabott börtönbüntetéséből, így nyilatkozott az olasz híradónak 2015. októberében, mikor megnyílt ez a különleges étterem:

„Az első napon nehezemre esett, hogy újra idegen emberek között járjak-keljek, nagyon elszoktam tőlük ennyi év után. Újra meg kellett tanulnom, hogyan viselkedjek, hogyan beszéljek velük. Villámcsapásként ért az élmény, de most már beleszoktam.”

Az éttermet megvalósító szociális munkások szerint ez a projekt abban is óriási segítséget nyújt, hogy a szabadlábra helyezett raboknak sokkal könnyebb lesz munkát találniuk és újra be tudnak majd illeszkedni a társadalomba. A rabok fizetést kapnak a munkájukért.

Silvia Polleri, az étterem megálmodója szerint: „az étterem a lakosság számára is lehetőséget nyújt arra, hogy közelebbről is megismerjék a börtönben élő embereket.”

Nem csak négy rab, hanem összesen 6 külsős is dolgozik az étteremben: egy vendéglátóipari szakiskola diákjai és egy hivatásos főszakács is bejár a milánói börtöntől távol lévő, de börtönnek minősülő étterembe, amely hetente 6 napot tart nyitva, és 52 vendég befogadására képes.

Október óta a lakosság körében is elterjedt az új étterem híre, és annyira népszerű lett az étterem, hogy már jó előre asztalt kell foglalnia a vendégeknek.

Itt egy videó az étteremben felszolgáló rabokról és a vendégekről:


Címke:   étterem munkáltatás nyilvánosság Olaszország