Börtönőrének ajándékozta rajzait Batthyány gróf

Szerző: G.J. / BorsOnline

Link: http://www.borsonline.hu/20160124_bortonorenek_ajandekozta_rajzait_batthyany_grof

Dátum: 2016.01.24.
Barátságot kötött márianosztrai raboskodása alatt Batthyány Gyula gróf börtönőrével. A cellában készült rajzokat a gróf neki ajándékozta.

A festőművész és szenvedélyes gyűjtő Batthyány Gyula az első magyar miniszterelnöknek, Gróf Batthyány Lajosnak a dédunokája. A festészet mellett színházi díszlet- és jelmeztervező volt, és könyvillusztrációt is készített. Azonban a korabeli politikai hatalom rajta is revánsot vett arisztokrata származása miatt.

Elkobozták a kastélyát, műkincsgyűjteményét, minden vagyonát. 1953-ban pedig koholt vádak alapján harminckilenc hónapot ült börtönben Márianosztrán.

A sors fintoraként a gróf börtönévei alatt jó barátságot kötött az egyik őrével. – A fegyházban az akkor 36 éves Németh István fegyőr látta el papírral, festékkel és ceruzával, hogy alkothasson. Az itt töltött idő alatt hat rajzot és 12 akvarellt készített Batthyány. 1954-ben hálából az őrnek ajándékozta az egész jegyzettömböt: „Igaz szeretettel ajánlom ezt az albumot Németh Istvánnak” aláírással – tudtuk meg Molnos Péter művészettörténésztől, aki az Aranykorok romjain című tanulmánykötetben publikálta a történetet.

Lapunk utolérte az őr unokáját, Németh Kingát, aki hozzátette: nagyapja felismerte, hogy a gróf nem bűnöző, hanem politikai elítélt. Ezért próbált neki segíteni, hogy elviselhetőbb legyen a raboskodása.

Az összefűzött lapokból álló tömböt a család azóta is féltve őrzi. Az első oldalán ceruzával rajzolt önarckép látható. A lapokon főként történelmi témák elevenednek meg. Azért olyan értékes, mert csak elvétve maradtak fenn rajzok ezekből az évekből. Batthyány gróf 1959-ben, 71 éves korában hunyt el.


Címke:   politikai elítéltek szabadidő művészet múlt