Vécéépítési láz a magyar börtönökben

Szerző: K.G.G., Archív fotó: Frank Yvette / Délmagyarország

Link: http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/veceepitesi_laz_a_magyar_bortonokben/2460989/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso

Dátum: 2016.01.28.
A Szegedi Fegyház és Börtönben tavaly néhány kivétellel már minden zárkában leválasztották a mellékhelyiséget a lakótértől. Erre azért volt szükség, mert a zárkán belüli elkülönített vécé hiánya miatt Strasbourg több millió forint kártérítést ítélt meg a raboknak.

231 millió forint kártérítést ítélt meg az Emberi Jogok Európai Bírósága negyvenhárom, magyar börtönökben raboskodó fogvatartottnak tavaly év végén. A strasbourgi bíróság – ahogy megírtuk (2015. december 12.: Milliomosként távoznak a rabok a börtönből ) – a rossz hazai börtönkörülmények miatt ítélt meg nekik fejenként 2,5 millió és 9 millió forint közötti állami kártérítést. Sarkalatos pont volt a zárkán belüli elkülönített vécé hiánya. Elítéltek korábbi elmondásaiból tudjuk, hogy például a szegedi Csillag börtönben sokáig csak egy függönyszerűséggel takarhatták el magukat a vécéző elítéltek a többiek előtt.
 
A szegedi Csillag börtönt 1885. január 1-jén adták át. A BvOP sajtóosztályától érdeklődtünk, hogy egy ilyen régi épületben van-e egyáltalán lehetőség a zárkán belüli vécék átalakítására, ha nem akarják, hogy még több fogvatartott forduljon emiatt Strasbourghoz. – A Szegedi Fegyház és Börtönben tavaly néhány kivétellel már minden zárkában leválasztották a mellékhelyiséget a lakótértől. Az intézetben várhatóan tavaszig fejezik be a munkálatokat – tájékoztatták lapunkat.

Elmondták, hogy a régebbi építésű börtönökben a vécék leválasztásának kivitelezési munkáit főként a fogvatartottak végzik, a beépített zárkaajtók és a beltéri ajtók is az elítéltek foglalkoztatását végző büntetés-végrehajtási gazdálkodó társaságok termékei. Az újonnan épült börtönökben az illemhelyiségeket már mindenhol fallal választják el a zárka többi részéről, és önálló szellőzésük is van.

A BvOP statisztikái szerint most nagyjából 130 százalékos a börtönök országos átlagtelítettsége. A Szegedi Fegyház és Börtön három intézményében (Csillag börtön, Dorozsmai úti előzetes és Nagyfa) szintén 130 százalékos a zsúfoltság. A jelenleg hatályos szabályozás szerint a férőhelyek száma a hazai börtönökben 13 ezer fő. A meglévő harmincöt intézményben jelenleg 18 ezer fogvatartott van előzetes letartóztatásban, vagy tölti jogerős ítéletét. A Belügyminisztérium tavaly novemberben tette közzé, hogy öt új börtönt építenek fel a következő négy évben.


Címke:   Szeged elhelyezés zárka felújítás kártérítés