Mancsok a rács mögött

Szerző: Mazurka Zita, Fotó: Korsós Viktor / Heves Megyei Hírlap Online

Link: http://www.heol.hu/heves/kek-hirek-bulvar/mancsok-a-racs-mogott-648855

Dátum: 2016.01.28.
Kutyaterápiás foglalkozáson vehetnek rész a Heves Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet fogvatartottjai a „Mondjunk Mancsot!” Terápiás és Segítőkutyás Egyesületnek köszönhetően.

A Mancsonfogva című program utolsó foglalkozására portálunk is ellátogatott.

Nesztor, Nesztor! Gyere ide! – szólongatja a kis, fekete, bozontos kutyát Anikó az egri bv-intézet udvarán. Megtudjuk tőle, gazdasági bűncselekmény elkövetése miatt került börtönbe. Közel három évre ítélték.

– Sebeim gyógyítása miatt jelentkeztem erre a programra – meséli érdeklődésünkre. – Volt egy kutyám, akit nagyon szerettem, s otthon hagytam. A családom nem mondta, de megéreztem, s idővel aztán meg is tudtam tőlük, hogy elpusztult. Tizennégy éves volt, idős, egyszercsak elaludt. Hónapokig nem tudtam feldolgozni, ezért gondoltam, hogy jelentkezek. Nagyon szeretem a kutyusokat, azt is, aki most itt az enyém. Nyilván kevés időt tölthetek vele, de tudom, nem szanatóriumban vagyok, nem kutyázhatok akkor, amikor akarok. Közben a kis jószágnak odadob egy-egy jutalomfalatot. Anikó azt is elárulja: a programot nagyon jónak, hasznosnak találja.

– Egy kutya igazi társa, barátja lehet az embernek. Itt is, a börtönben – mondja. – Gondolkodtam, nagyon nagy felelősség kutyát tartani. Minden elismerésem azoké, akik foglalkoznak ezekkel a jószágokkal. Az ebeknek nem lehet könnyű a menhelyen. Látszik rajtuk, amikor itt vannak, mennyire örülnek annak, hogy kimenekülhetnek és megcsapja őket ilyenkor a szabadság szele. Hogy hasonló a sorsunk? Lehet...

A kutyás terápia ősszel kezdődött. Azóta heti egy alkalommal öt négylábút hoznak az intézetbe a „Mondjunk mancsot!” Egyesület munkatársai.

– Először próbálják ki ezt a fajta programot – tájékoztat Nagy Judit, a program felelőse. – Ezúttal nem terápiás kutyákkal dolgozunk, hanem a menhelyről hoztuk őket. A tükör módszert alkalmazzuk, amely során a kutya megismeréséhez önmagunk megismerésén át vezet az út, az ebek ugyanis minden emberi viselkedést visszatükröznek. A fogvatartottak a négylábúaktól szeretetet kapnak, s egyfajta kötődés is kialakul közöttük, mindez segíti a rabok személyiségfejlődését. A másik célunk amellett, hogy a börtönben élőknél csökkentsük a mindennapok stresszét, hogy a kutyák barátságosabbakká váljanak, így esélyük legyen gazdit találni. Kettőnek már sikerült, az egyik pont a bv-intézet egyik munkatársához kerül.

– Ezek a kutyák évek óta a menhelyen élnek, kevés kapcsolatuk van a menhelyi gondozókon kívül, idegenekkel nehezen barátkoznak – ezt már Kardos Szilvia kutyaoktatótól tudjuk meg. – Az is nagy eredmény, hogy már oda mernek menni az emberhez, ha hívják őket. Hihetetlen a változás, amit elértünk. Először nem is akartak jönni, de másodjára annyira várták, hogy maguktól ugráltak be a kocsiba. Egyik héten az egyik eb kisebb balesetet szenvedett, ezért nem hozhattuk el. A menhelyen utána elmondták, mekkora hisztit rendezett, hogy nem jöhetett. Az elítéltek között is volt, aki nagyon magának való, zárkózott volt, az is csodának számított, hogy jelentkezett a programra. Most öröm látni, mennyire boldog, hogy részt vehet benne, mennyit fejlődött. Olyan elítélt is volt, aki eleinte félt a kutyáktól, időközben aztán pont neki fogadták örökbe a kutyusát, amitől nagyon szomorú volt és megviselte.

A foglalkozásokon öt női elítélt vesz részt. Juhász Attila bv-ezredestől, a Heves Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnokától megtudjuk: nagyon nagy örömmel fogadták az egyesület eme felajánlását.

– Minden olyan kezdeményezésnek, amely az egyén fejlődéséhez hozzájárul, helye van az intézetünkben. Sokan jelentkeztek, többen is, mint amennyi kutyát az egyesület hozni tud hozzánk. A cél a felelősségvállalásra nevelés, s hogy az elítéltek a kutyák segítségével fejlesszék saját magukat. Ez egy másfajta tevékenység, kiemeli a fogvatartottakat a hétköznapok közül, várják a heti alkalmakat, készülnek rá, s már ez eredmény.

Pozitív és tartós eredményt várnak

A kutyás terápia világszerte számos büntetés-végrehajtási intézetben bizonyította, hogy hatékonyan tudja segíteni a problémás viselkedésű személyeket a másokkal való kommunikációban, valamint, hogy jobban tudják uralni indulataikat. A kutyás terápia jó eséllyel pozitív és tartós eredményt hozhat a fogvatartottak magatartásában, valamint a társadalomba való visszailleszkedésüket is elősegítheti. A kutyákkal való munka nagyfokú önfegyelmet, tudatosságot igényel. A fogvatartottak képessé vállnak az állattal való harmonikus összhang kialakítására, ezáltal az egyén megtanulja érzelmeinek irányítását.
kepala: Barátkozás ebek és fogvatartottak között a fegyintézet udvarán. A terápia a program mind a két résztvevőjének hasznára válik.


Címke:   Eger kutyaterápia szabadidő reintegráció