Se patkány, se akasztófa: Lajcsi sztorijait cáfolja a börtön

Szerző: Bors

Link: http://www.borsonline.hu/20160129_se_patkany_se_akasztofa_lajcsi_sztorijait_cafolja_a_borton

Dátum: 2016.01.29.
Nagyon rosszul járhat Lajcsi, ha bebizonyosodik, hogy erős túlzásokba esett, amikor a börtönben töltött napjairól mesélt. Beperelheti a bv.

Patkányok az udvaron, ahol rabokat akasztottak, fertőző poloskacsípés, ami sosem múlik el, négyes típusú biztonsági fokozat – ezekkel a megrázó részletekkel ecsetelte Galambos Lajos a 125 napos előzetesben töltött idejének krónikáját. Az olvasók hüledezve hallgatják a népszerű trombitás pokoljárásáról szóló beszámolóját, aminek több részletét is felhúzott szemöldökkel figyeli a büntetés-végrehajtás összes dolgozója.

– Kezdjük azzal, hogy már legalább egy éve nem létezik az a kifejezés, hogy négyes fokozatú biztonsági őrzés – meséli a Borsnak egy magas beosztású bv-dolgozó – Galambos ügyvédje is összevissza beszél, én az ő szájából hallottam a minap ezt a kifejezést. Ha valakinek, hát neki illene tudnia, hogy nincs ilyen. Ahogy azt is, hogy a fokozott őrzést nem a börtöndolgozók találják ki jókedvükben, hanem azt bírósági végzés írja elő. Egyébként komoly oka van annak, hogy a börtönben ülő celebekre fokozottan vigyázunk. Az ő érdekükben történik ez, hogy testi és lelki sérülések nélkül megússzák a bent töltött időt – mondja informátorunk, aki az előzetesben sínylődő celebekről is beszél.

– A celebeknek közük nincs az igazi börtönszaghoz, míg Lajcsi is egy kétszemélyes zárkában pihent. Van harmincfős előzetes zárka is. Talán el sem kell mesélnem, hogy ott milyen lehet a hangulat! Harminc életerős férfi, és mind erőszakos bűnöző...

A bv.-dolgozó szerint egyetlen oka lehet annak, hogy a hírességeink kiszínezik a börtönélményeiket: hősnek akarják magukat beállítani, akik a legnehezebb körülmények között is kitartanak.

– A poloskakérdésben talán lehet valami igazság – folytatja az informátor. – Az előzetesre használt körletben van a legnagyobb esélye a rovarok előfordulásának. Nyilván, hiszen itt a legnagyobb a forgalom, naponta jönnek-mennek a fogvatartottak, rühesek, bolhásak..., az egészségügyi személyzet sokat tudna erről mesélni. Az intézmények azonban különös gondot fordítanak a fertőtlenítésre, nagyon sok pénzt költünk arra, hogy a higiénés körülmények megfelelőek legyenek. Ez kardinális kérdés, meg kell előzni a fertőzéseket – mondja, majd leszögezi:

– Rágcsáló viszont elő nem fordulhat, főleg nem a sétálóudvaron és környékén. Ez egyértelműen nem igaz. Ahogy tudtommal a Közép-dunántúli Országos Bv. Intézet székesfehérvári objektumában nem is akasztottak. Magyarországon a szegedi Csillag börtön volt a kivégzések helyszíne – cáfolja tételesen Galambos beszámolóját a bv.-dolgozó, és hozzáteszi, szerinte a bv. mindezt nem hagyja szó nélkül.

Címke:   celeb elhelyezés börtöntapasztalat vélemények