A kivégzésére várt, amikor kiderült, hogy ártatlan

Szerző: law.umich.edu / Kiscsatári Ferenc / faktor.hu

Link: http://faktor.hu/faktor-a-kivegzesere-vart-amikor-kiderult-az-artatlansaga

Dátum: 2016.02.03.
Soha nem engedtek még annyi ártatlanul elítélt embert szabadon az Egyesült Államokban, mint 2015-ben. Ezek az emberek olyan bűncselekményekért ültek éveket börtönben, amiket sohasem követtek el.

Átlagosan 15 évet ült börtönben az a 149 ember, akit tavaly engedtek szabadon, miután kiderült róluk, hogy ártatlanok. A szerdán közzétett jelentést a Michigani Egyetem Jogi Iskolája készítette el. A Felmentések Nemzeti Nyilvántartása szerint 47-en kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményért, 54-en gyilkosságért voltak ártatlanul börtönben. Közülük ötöt ítéltek halálra, ők már a kivégzésükre vártak.

A jelentés szerint azok kétharmada, akik gyilkosság miatt voltak börtönben, valamilyen kisebbséghez tartozik. A felük afroamerikai. Huszonheten vallották be úgy a bűncselekményeket, hogy nem követték el őket. Ezek az elítéltek többnyire fiatalkorúak vagy fogyatékkal élők voltak.

„Ha ma délután meghalok, akkor már békében nyugszom a sírban, mert végre tisztázódott a nevem” - mondta William Vasquez. Őt tavaly decemberben mentették fel egy olyan gyújtogatás vádja alól, amelyben egy anya és az öt gyereke halt meg. A tűz 1981-ben történt. A férfi 31 évig volt érte ártatlanul börtönben. Eközben megvakult, mert a börtönben nem kezelték a szemén lévő zöldhályogot.

Vasqueznek alibije is volt: tanúval bizonyította a bíróságon, hogy teljesen máshol volt a tűz keletkezésének idején. Az épület tulajdonosa, Hannah Quick viszont őt vádolta meg a gyújtogatással és neki hitt a bíróság. A férfi 2012-ben szabadult. Hannah Quick kevéssel a halála előtt, 2014-ben vonta vissza a hamis vallomását.

Egy ügyész, aki dolgozott a Vasquez ügyön azt mondta, hogy az ügyészeknek szinte fogalmuk sincs, arról hogy mennyi hibát és milyen gyakran követnek el egy-egy ügy vizsgálata során. Adele Bernhardot lenyűgözte az az elhivatottság, amit az ártatlanokért harcoló jogvédők mutatnak.

A brooklyni körzeti ügyész Ken Thompson bevezette a hivatalában azt a módszert, hogy legelőször egy Vádat Megalapozó Egység megvizsgálja azt, hogy az ügyben előfordulhat-e, hogy hamisan vádolják bűncselekménnyel azt, aki ellen az eljárás folyik. Ez azért nagyon fontos az ügyész szerint, mert ha valakit hamis vádak alapján ártatlanul küldenek börtönbe, az teljesen aláássa az emberek igazságügyi rendszerbe vetett bizalmát. 

Az ügyészek védik a vádlottakat


Ezek az ügyészekből álló egységek arra is szánnak időt, hogy újra elővegyék a régebbi ügyeket is. Ellenőrzik, hogy nem követtek-e el valamilyen hibát korábban. Ez új jelenség. Régebben az ügyészek azt gondolták, hogy az a dolguk, hogy börtönbe juttassák és ott is tartsák vádlottat. Fel sem merült bennük, hogy újravizsgálják a régi ügyeket az elítéltek érdekében.

Címke:   ártatlanság hamis vád tévedés trend USA