Sok az első bűntényes a rács mögött

Szerző: Kiss Gábor Gergő / Délmagyarország

Link: http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/sok_az_elso_buntenyes_a_racs_mogott/2462315/

Dátum: 2016.02.06.
A jogerősen életfogytiglanra ítéltek fele első bűntényesként kerül a rácsok mögé Magyarországon. Egyre gyakrabban szabnak ki extrém magas szabadságvesztést, emiatt a zsúfoltság is növekszik a börtönökben.

Egyre növekszik a tényleges életfogytiglanosok száma Magyarországon. Most 21-en vannak, és a tendencia szerint számuk 2017-re megduplázódhat – hangzott el még 2012-ben a szegedi Csillag börtönben egy, a TÉSZ-ről és a börtönök zsúfoltságáról szóló konferencián.

Kiszely Pál akkori börtönparancsnok felhívta a figyelmet: a hosszú szabadságvesztésre ítéltek fele első bűntényesként került a fegyházba. Feltette a kérdést, hogy szükségesek és arányosak-e a kiszabott évtizedes büntetések egy olyan embernél, aki bár súlyosat hibázott, de azelőtt semmilyen szinten nem került összetűzésbe a törvénnyel.
 
Büntetlen előéletű az a szegedi jogászhallgató is, aki kedden a nyomozás eddigi adatai szerint minden különösebb ok nélkül nyakon szúrt egy 36 éves férfit a szegedi Négylépcsős sörözőben. B. Dániel  életét vesztette. Az egyetemista N. Bencére ugyan a nyomozás jelenlegi állása szerint nem vár életfogytiglan, de akár 15 év börtönt is kaphat tettéért.

A BvOP legfrissebb statisztikái szerint jelenleg 270 fogvatartott tölti jogerős életfogytiglani, és 46 elítélt tényleges életfogytiglani szabadságvesztését. A jogerősen életfogytiglani szabadságvesztésre ítéltek közül 136-an első bűntényesek. A Szegedi Fegyház és Börtönben a 86 első bűntényes életfogytiglani szabadságvesztést töltő közül nyolcan TÉSZ-esek. A tényleges életfogytiglanra ítéltek száma már most több mint a duplája a négy évvel ezelőttinek. Legutóbb éppen Szegeden szabtak ki TÉSZ-t múlt csütörtökön egy 36 éves nyárlőrinci férfira, aki megölt egy terhes prostituáltat.


Címke:   életfogytiglan börtönlétszám zsúfoltság vélemény