Együttműködési megállapodás a Szombathelyi Egyházmegye és a szombathelyi börtön között

Szerző: Szombathelyi Egyházmegye honlapja

Link: http://www.martinus.hu/hirek/6239/egyuttmukodesi-megallapodas-a-szombathelyi-egyhazmegye-es-a-szombathelyi-orszagos-buntetes-vegrehajtasi-intezet-kozott

Dátum: 2016.02.10.
A börtönökben raboskodó embereknek is szükségük van lelki támaszra. A nehéz élethelyzetben nyújtanak segítséget számukra a börtönlelkészek. A Szombathelyi Egyházmegye és a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet megállapodást írt alá február 10-én, amellyel megerősítették az eddigi jó kapcsolatot és börtönlelkészi szolgálat további működésének biztosításáról egyeztek meg.

A rendszerváltást követően nyílt lehetőség hazánkban a börtönlelkészi szolgálat újbóli elindítására, hangzott el a sajtótájékoztatón. Szombathelyen és Zalaegerszegen is működik börtön és mindkét intézményben dolgoznak lelkipásztorok, mondta Veres András. A megyéspüspök – aki minden évben ellátogat mindkét büntetés-végrehajtási intézetbe – kiemelte: személyes tapasztalatai és más visszajelzések alapján is sokat számít az a munka, amit a börtönlelkészek a fogvatartottakkal végezne. Akiket lelkileg tudnak segíteni, azokkal kevesebb a gond a börtönön belül, mondta Veres András.

Hasonló tapasztalatokról számolt be Tóth Tamás Tibor bv. dandártábornok, parancsnok is. A börtönpasztorációs tevékenység, a börtönlelkészek szervesen beépültek a büntetés-végrehajtási szervezet munkájába, mondta a szombathelyi intézet vezetője. Megerősítik az intézetben egyébként is zajló reintegrációs-nevelési tevékenységet. A börtönlelkészekre, papokra nem mint börtönőrökre tekintenek a rabok, így sokkal nyitottabbak velük, könnyebben megnyílnak előttük.

A gyakorlati munkáról Stift Zoltán atya osztotta meg tapasztalatait. Mint mondta: naponta mutat be szentmisét a börtönben kialakított kápolnában, igaz, ezeken nem vehetnek részt sokan. A hamvazószerdai szentmisén 25 férfi elítélt vett részt. Fontos a vasárnapi szentmise és az is, hogy akik igénylik azokkal egyenként tudjon elbeszélgetni.

Az együttműködési megállapodás része, hogy a Büntetés-végrehajtási intézet munkatársai a Brenner János Nevelési Központban tartanak bűnmegelőzési célú órákat, kutyás bemutatót, sőt a börtönben is tehetnek látogatást diákok.

Címke:   Szombathely együttműködés hitélet vallás