A zene ad szabadságot a börtönzenekar tagjainak

Szerző: Kiss Gábor Gergő, Fotó: Frank Yvette / Délmagyarország

Link: http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/a_zene_ad_szabadsagot_a_bortonzenekar_tagjainak_-_video/2462927/

Dátum: 2016.02.11.
Tehetséges és sikeres zenészek is lehetettek volna Magyarországon a Csillag Band tagjai. Hajzer Lajos énekes gyerekként népdalversenyeket nyert, a szerb Nemet Endrigo zenei általános iskolába járt, Horváth Dezső dobolt, Farkas Gyula pedig jól énekel és zongorázik, de a ritmusgitározás alapjait is elsajátította.

Két éve zenél együtt a Csillag börtön négy rabja. Képzett zenészek, ám tehetségüket még sokáig nem mutathatják meg a nagyvilágnak. A négytagú zenekar két éve zenél együtt – a Szegedi Fegyház és Börtön falai között.
 
Gyula akár egy év múlva szabad lehet, ám a többiek még hosszú időn át maradnak rácsok mögött. – Tizenhat éve kerültem börtönbe, és még hátravan 19 év – mondta a 38 éves Hajzer Lajos. A Csillag Band frontembere elmesélte, hogy sváb származású, falunapokon rendszeresen fellépett testvérével.
 
– Az egész családom muzikális, magyar nótákat, népdalokat énekeltünk a bátyámmal – mesélte. Huszonegy évesen került börtönbe, a zenére csak hobbiként tekintetett, nem akart híres énekes lenni. – Nem tudok arra válaszolni, hogy 19 év múlva lehet-e bármi esélyem ezen a pályán. Elfogulatlanság nélkül mondom, hogy nagyon jó kis zenekarunk van, megállnánk a helyünket bármelyik zenei tehetségkutatón. Ha Gyula egy év múlva szabadul, muszáj lesz pótolnunk, de még nem tudjuk, hogyan – magyarázta.

A Csillag Band név öröklődik a rácsok mögött, és komoly presztízzsel bír. Hat éve – ahogy megírtuk (2010. május 20.: Csillagok lettek a Csillag Band tagjai) –, a zenekar akkori tagjai elsők lettek az elítélteknek rendezett Autentikus Hagyományőrző Fesztiválon Tökölön. – Mi két éve alakultunk, Endrigo szinte minden hangszeren játszik. Első hallásra le tudja írni az adott zeneszám kottáját – mondta Hajzer Lajos.

Az ünnepségeken A padlás musical Fényév távolság és a Republic Erdő közepében című dalát adják elő a legszívesebben: „Csillagom, vezess" – hangzik el ilyenkor a Republic-nótában Lajos szájából a Csillag börtönben a szám leghangsúlyosabb sora.
 
– A Csillag börtön fennállásának 130. évfordulója volt az első nagy megmérettetésünk, a parancsnok és az államtitkár előtt kellett zenélnünk. Azért választottuk ezt a két számot, mert van mondanivalója, és senkit nem botránkoztat meg a szövege. Elég jól sikerült a debütálásunk, az államtitkár is tapsolt – mondta büszkén Hajzer Lajos.

Az énekes és a banda többi tagja sokat gyakorol, hetente általában kétszer másfél órát engedélyeznek nekik. Emellett mindegyikük dolgozik, Lajos rajzolni is tanul. – Mi a 90-es években ragadtunk le zeneileg, hiszen szinte mindegyikünk akkor került be. Ezért az akkori számokat próbáljuk a lehető legtökéletesebben feldolgozni – mondta az énekes. Új zenéhez ritkán jutnak, nehézkes az újdonságokat CD-n megkapni a börtönben, de állítják: bármilyen mostani slágert fel tudnának dolgozni.

– Mit ad nekem a zene? Szabadságot. Ha mérges vagy, ha rossz a kedved, ha éhes vagy, de elkezdesz zenélni, utána más már nem érdekel – mondta Hajzer Lajos.


Címke:   Szeged zenélés szabadidő foglalkoztatás