Ilyen is van: raboknak tart jógát Panni

Szerző: BorsOnline

Link: http://www.borsonline.hu/20160214_raboknak_tart_jogat_panni

Dátum: 2016.02.14.
Kevés fogalom áll olyan távol egymástól, mint a börtön, meg a jóga. Bakonyi Panni azonban gondolt egy nagyot és összehozta a kettőt.

Elképesztő Bakonyi Panniról első ránézésre senki nem gondolná a buszon, hogy éppen a börtönbe tart.
– Tavaly augusztusban volt az első óra. Kíváncsiságból vágtam bele. Szerettem volna megtudni, hogy a jóga és a természetes mozgások ilyen környezetben milyen hatást tudnak kiváltani – idézi fel a kezdeteket a lány.  Panni bevallja: a résztvevők először szkeptikusan fogadták.

– Vártak és érdeklődőek voltak, viszont a jógával kapcsolatban nagyon sok előítéletük volt. Lányos, béna dolognak nevezték, mindezt úgy, hogy sosem próbálta egyikük sem, csak hallomásból ítélték meg. Amint megtapasztalták, hogy ez az egész fizikailag tud valamit adni nekik, érdeklődőek lettek, elkezdtek egyre pontosabban gyakorolni. A 3–4. óra környékén kezdtek már valóban jógázni, nem csak tornázni – meséli az oktató.

Panni szerint nem probléma a rabok számára, hogy nem férfi, hanem egy nő oktatja őket. – Nem rivalizálnak velem, oktató és jógagyakorló kapcsolat van közöttünk. Azt mondták, az órák után bent, a lelkükben könnyebb, és nem szeretnének agresszívak lenni. Mi ez, ha nem kitárulkozás egy olyan világban, ahol elsődleges eszköznek az erőt tekintik? – kérdezi Panni.

A lány elképzelhetőnek tartja, hogy szabadulásuk után is járjanak hozzá jógázni. – Volt már erről szó néhányukkal. Nagy öröm számomra az is, hogy más intézmények is érdeklődőek a projekt iránt. Az Egyesült Államokban elterjedt szokás a börtönjógarendszer, szuper eredményeik vannak, melyeket egyelőre kicsiben, ez a magyar projekt is fel tud mutatni – büszkélkedik Panni.

Címke:   jóga oktatás projekt tapasztalatszerzés