Luxuscellákra bukkantak egy mexikói börtönben

Szerző: MTI / hirado.hu

Link: http://www.hirado.hu/2016/02/15/luxuscellakra-bukkantak-egy-mexikoi-bortonben#

Dátum: 2016.02.15.
Luxuscellákat találtak a hatóságok abban a mexikói börtönben, ahol csütörtökön egy véres összecsapás következtében 49 rab vesztette életét.

Hordozható szaunával, síkképernyős televízióval és minibárral felszerelt luxuscellákra bukkantak a hatóságok abban a mexikói fegyházban, ahol csütörtök éjjel egy véres összecsapásban 49 elítélt vesztette életét.

A hatóságok szerint a konfliktus a börtön feletti tényleges befolyásért versengő Ivan Hernandez Cantu, valamint egy másik Zetas-vezető, Juan Pedro Zaldivar Farias, fedőnevén "Z-27" által vezetett bűnözői csoportok között robbant ki.

Az államügyészség közlése szerint a Zetas drogkartell vezetőjének, az "El Credo" néven ismert Ivan Hernandez Cantunak a cellájában franciaágyat, nagyméretű lapostévét és egy luxuskádat is találtak. "Az összecsapás idején egy nő volt vele" - nyilatkozta Roberto Flores főügyész.

Monterrey város Topo Chico fegyházának azóta letartóztatott igazgatóját és főfelügyelőjét drogkereskedelemmel, valamint a megfelelő biztonsági intézkedések alkalmazásának hiányával vádolják. Emellett egy fegyőrnek azért kell bíróság elé állnia, mert lőfegyverével halálos sebet ejtett az egyik elítélten a tömegverekedés alatt.

"Minden kivételezésnek vége"


A tömegverekedés legtöbb áldozatát leszúrták vagy botokkal verték agyon. A kormányzat vasárnapi közleménye szerint a rendőrség átvette a börtön feletti ellenőrzést és "véget vetett a szervezett bűnözői csoportok vezetői által gyakorolt önkormányzásnak, amelyet egyes hatósági szervek bűnrészességével űztek".

A rendőrök a foglyok kényelmét szolgáló luxuscikkek között légkondicionáló berendezéseket, minibárokat, digitális televíziókat, akváriumokat és hordozható szaunákat is lefoglaltak. A fegyházban emellett ételstandokat, boltokat, valamint egy bárt is működtettek az elítéltek. A fogvatartottak rokonai szerint a börtönben élőknek magas árat kellett fizetniük a tiszta vízért és az élelmiszerért, mivel a börtöntől kapott étel rendkívül rossz minőségű volt.

A rendőrség több száz Santa Muerte-szobrot is lefoglalt az ellenőrzéskor, a női alakként ábrázolt "Szent Halált" mexikóiak milliói, köztük számos bűnöző tiszteli.

"Minden kivételezésnek vége" - jelentette ki Cuauhtemoc Antunez, a tartomány közbiztonsági vezetője. A tömegverekedés idején a megengedettnél 35 százalékkal többet, 3800 elítéltet - kartelltagokat és kevésbé súlyos bűncselekményekkel vádolt személyeket vegyesen - tartottak fogva a Topo Chico fegyházban.

A hatóságok a véres incidenst követő napon rengeteg rögtönzött kést, kalapácsot és drogot találtak a fegyházban. Csütörtök óta 233 foglyot helyeztek át más intézményekbe, köztük a Zetas kartell két vezetőjét is.

Címke:   kivételezés luxus ellátás visszaélés Mexikó