Hárommilliót fizethet a kecskeméti börtön egy megerőszakolt férfinak

Szerző: HaM, Fotó: Ujvári Sándor / MTI / Index

Link: http://index.hu/belfold/2016/02/15/harommilliot_fizethet_a_kecskemeti_borton_egy_megeroszakolt_ferfinak/

Dátum: 2016.02.15.
Hárommilliós kártérítést kell fizetnie a Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetnek egykori fogvatartottjának, akit előzetes letartóztatott létére jogerős elítéltekkel egy zárkában tartottak fogva, ahol egyik rabtársa megerőszakolta. Az ítélet jogerős. Az esetről a Magyar Helsinki Bizottság írt, a férfi az ő ügyfelük volt.

A fiatalember 2007 novemberétől volt előzetes letartóztatásban Budapesten. 2008 márciusában öt napra átszállították a kecskeméti börtönbe. A második nap éjjelén a pszichiátriai betegségeire szedett erős gyógyszerektől kábult férfit egyik rabtársa megerőszakolta. A nyomozás nem tudta kideríteni, kilenc zárkatársa közül ki volt az erőszaktevő.

Bár az áldozat előzetes letartóztatásban volt, így elítéltekkel nem lehetett volna összezárni, kilenc társából nyolc már jogerős ítéletét töltötte. A kecskeméti börtönnek azzal is tisztában kellett lennie, hogy a férfi rossz pszichés állapota és az erre szedett erős gyógyszerek miatt különösen kiszolgáltatott helyzetben van. Mégsem különítették el.

A zsúfoltság a bíróság szerint nem kifogás


A férfi a Helsinki Bizottsághoz fordult, és kártérítési pert indított a Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet ellen.

A perben a börtön nem vitatta az erőszakolás tényét, de azzal érvelt, hogy a 200 százalék feletti zsúfoltság miatt nem volt lehetséges betartani a jogszabályban előírt elkülönítési szabályokat.

Ezen kívül arra hivatkoztak, hogy az intézet túlzsúfoltságra hivatkozva nem utasíthatja el a fogvatartottak befogadását, és ebből következően nem róhatók fel neki az esetleges károk, amelyek a zsúfoltsággal vagy az elkülönítési szabályok megszegésével összefüggésben keletkeznek.

Ám előbb a Kecskeméti Törvényszék, majd jogerős ítéletben a Szegedi Ítélőtábla is kimondta: „A felróhatóság alóli mentesüléshez nem vezethet önmagában az a tény, hogy a büntetés-végrehajtási intézetek túlzsúfoltak.”

A börtön személyi állománya köteles megakadályozni, hogy a fogvatartottak egymást bántalmazzák vagy sanyargassák. Abban, hogy megítélték az áldozat által kért teljes hárommilliós nem vagyoni kártérítést, nagy szerepe volt a pszichológus szakvéleményének is. Ez megállapította, hogy az elszenvedett szexuális erőszak „beláthatatlan, kitörölhetetlen trauma sorozatot, pszichoszomatikus és pszichés megbetegedést indított el, felerősítette az alapbetegséget, a bipoláris zavart”. Az összeroppant férfi később öngyilkosságot is megkísérelt.

Mindkét eljáró bíróság bizonyítottnak találta a kecskeméti börtön jogsértése és a Helsinki Bizottság ügyfelét ért hátrányos következmények közti okozati összefüggést. A Szegedi Ítélőtábla jogerősen hárommillió forint nem vagyoni kártérítés és kb. 50 000 forint vagyoni kártérítés (az áldozat pszichiátriai kezelésének gyógyszerköltsége) megfizetésére kötelezte a Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetet.

Címke:   elhelyezés zsúfoltság erőszak kártérítés ítélet