Egyre több a nyugdíjas rab a magyar börtönökben

Szerző: Híradó.hu, Fotó: Kormány.hu / alon.hu

Link: http://www.alon.hu/borton-idos-emberek/egyre-tobb-a-nyugdijas-rab-a-magyar-bortonokben

Dátum: 2016.02.17.
A gyanú szerint egy 95 éves tatai férfi megölte feleségét. Ha valóban bűnös és beszámítható, akkor mindenképpen börtönbe kerül. Helyzete azért más lesz, mint egy évtizedekkel fiatalabb gyilkosnak. A bíróság enyhébben bünteti, a börtönőrök pedig jobban vigyáznak majd rá. Egyre több egyébként a hatvan év feletti rab, Szegeden már képzést is indítottak az elítélteknek, hogy segíthessenek az idősebbek ápolásában.

Holtan találtak egy idős nőt tatai otthonában, érkezett a bejelentés múlt péntek hajnalban a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központjába. A halottszemle során kiderült, hogy az asszonyt megfojtották. A KEM Rfk. nyomozói a helyszínen elfogták a cselekmény elkövetésével alaposan gyanúsítható férfit, a 95 éves férjet. A KEM Rfk. emberölés bűntette meglapozott gyanúja miatt indított eljárást a férfi ellen.

Az aggastyán férj, Józsi bácsi a kihallgatásakor nem ismerte be, hogy ő végzett volna a feleségével. A kora miatt szabadlábon védekezhet. A Kékfény stábja senkivel nem tudott beszélni a családból, a szomszédok is szűkszavúak voltak a történtekkel kapcsolatban. A szóbeszéd szerint a házaspár látszólag teljes békességben élt. A néni nyugdíjas tanárnő volt, férje pedig teológiából doktorált.

Hasonlóan megrázó gyilkosság történt tavaly novemberben, Tiszadobon. A menye jelentette be a rendőrségen, hogy holtan találta 81 éves anyósát. Az idős nőt egy baltával bántalmazták, amit a nyomozók megtaláltak a helyszínen. 20 percen belül elfogták az áldozat 80 éves férjét, a házaspár egyik gyermekének otthonában. János bácsi beismerte tettét.

Az időskor önmagában nem elég indok arra, hogy ne lehessen kiszabni végrehajtandó szabadságvesztést, közölte a Fővárosi Törvényszék szóvivője. Még akkor se, ha az illető 100 éves is elmúlna, mire szabadul. Póta Péter, aki maga is gyakorló bíró, már jó néhány koros bűnözőt ítélt el évtizedekre.

- Többször megkaptam már a vádlottaktól, hogy halálra ítéltem őket egy kiszabott 20 éves szabadságvesztéssel. Figyelemmel az életkora, aki mondjuk 60 éves, nem valószínű, hogy meg fogja érni a 80. életévét. De az nem lehet irányadó a büntetés kiszabása során, hogy egy elítélt a magas büntetés miatt esetleg a büntetés-végrehajtási intézetben fog elhunyni - magyarázta a szóvivő.

A hajlott kort azonban enyhítő körülményként értékelheti a bíróság, hasonlóan ahhoz, ahogy 21 éves korig a fiatal felnőtteknél teszi a törvény. Például ha egy 30 és egy 70 éves ember együtt elkövet egy rablást, és mindketten ugyanakkora részt vállaltak belőle, az öregebb tettes akár hónapokkal kevesebbet fog kapni, mint a társa, pusztán az életkora miatt.

Hogy milyen kortól számít az elkövető hajlott korúnak, erre jogszabályok nincsenek. Az esetünk kapcsán, amikor egy 95 éves bácsi lehet az elkövető, ha a felelősségét a bíróság megállapítja a bűncselekményben, akkor nagy valószínűséggel a hajlott kort enyhítő körülményként értékelni kell - magyarázta Póta Péter.

A hazai börtönökben egyre több az idős rab, ezt mutatják a büntetés-végrehajtás legfrissebb statisztikái. Az elmúlt időszakban másfél évvel emelkedett a fogvatartottak átlagéletkora. A jelenlegi 18 ezer elítéltből 551-en 60 évesnél idősebbek, ebből 57-en nők. Az éltes korú foglyok közül egy néni és egy bácsi 80 év feletti. És még az öregek közül is 53-an szexuális erőszak miatt ülnek, 14-en pedig droggal üzleteltek.

Egyelőre nincs szó arról, hogy az idősek hirtelen bűnözni kezdtek volna. A szigorodó büntetőpolitika az egyik oka, hogy egyre többen töltenek hosszú ítéletet, azaz évtizedeket a rácsok mögött, és ott éri el őket az öregség. A másik ok, hogy öregszik a társadalom, és egyre magasabb az átlagéletkor.

Szakemberek szerint az agresszív hajlam az idő előrehaladtával csökken. Ha egy idős ember életében először erőszakos bűncselekményt követ el, azt általában hirtelen felindulásból teszi, ittasan vagy öregkori elbutulás miatt. Előfordulhat, hogy súlyos beteg házastársát segíti a halálba. Az is megtörténik, hogy a nyugdíjba vonult házastársak képtelenek alkalmazkodni az új élethelyzethez, az összezártság miatt egyre több a konfliktus, és egyiküknél elszakad a cérna.

A statisztikák szerint 60 évesnél idősebb rabok több mint fele először követett el bűncselekményt. A börtöntűrő képességet a magyar büntetőjog nem ismeri. Gyengeségre hivatkozni nem lehet, hiszen akkor ezzel próbálkozna mindenki.

Címke:   életkor idősek fogvatartás statisztika