Vakon meg kellett bízniuk a kutyákban az elítélteknek

Szerző: Fotó: Végh Csaba / minap.hu

Link: http://minap.hu/cikkek/vakon-meg-kellett-bizniuk-kutyakban-az-elitelteknek

Dátum: 2016.02.17.
A fiatalkorúak börtönébe látogattak el vakok és gyengénlátók kutyáikkal. Az elítéltek folytathatják a kutyák előnevelését, ami az országban egyedülálló program Miskolcon. A fiatalok még azt is kipróbálhatták az érzékenyítő napon, hogy milyen lehet vakon közlekedni.

Négy évvel ezelőtt vette fel a kapcsolatot egymással a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet és a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége.

– 2012-ben kezdtük el a közös munkát – mondta Joó László bv-ezredes, az intézet parancsnoka. – Évente kettő vagy négy kutya kerül hozzánk, akik két-három hónapos koruktól tanulnak a fiatalkorú elítéltektől. Már tizenöt ebbel foglalkoztunk. Büszkék vagyunk arra, hogy segíthetünk a vakvezetők kiképzésében.

A parancsnok elmondta, hogy amellett, hogy az elítéltek nevelik a kutyákat, az állatok is tanítják a fiatalokat.

– Intézetünk lakói nehezen kommunikálnak, sokszor érzelmi és szociális készségeik hiányosak, miközben küzdenek a kirekesztés ellen is. Ezek az állatok azonban megmutatják nekik, hogy lehet őket is feltétel nélkül szeretni.

A látássérülteket összefogó szervezet érzékenyítő napot tartott szerdán a Fiatalkorúak Regionális Intézetében, Szirmabesenyőben. Molnár Martin nemrég még tanítgatta Zarát, a vakvezető kutyát. Most újra találkozhatott vele. Sőt, az ő kezébe adták a három hónapos Mokkát, ami tíz hónapot tölt majd a börtön „kutyaóvodájában”.

– A kiskutya nagyon tetszik, pótolja majd az előzőt, aki elment tőlünk – mondta a „kutyakiképző”. – Fontosnak tartom a munkánkat. Addig sem ülök a zárkában, ráadásul segíthetek.

A fiatalkorú elítéltek egy úgynevezett előnevelést tartanak a kutyáknak. Ezalatt azt kell elérniük, hogy az állat tudjon láb mellett haladni, és fegyelmezett maradjon például másik kutya jelenlétében. A szakemberek úgy mondják, hogy ilyenkor a kutyákat szocializálják.

Magyarországon egyedül Miskolcon foglalkoznak elítéltek ilyen módon az állatokkal. Pedig nagy szükség lenne a vakvezető kutyák képzésére, hiszen évente csak tizenkét-tizennégy eb kerül látássérülthöz. Idén azonban hatvanöt igényt adtak be a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségéhez. Tizenkettővel többet, mint tavaly.

– Sokkal könnyebb és gyorsabb kutyával közlekedni az utcán, mint csak fehér bottal – mondta Nagy Sándor, a szövetség elnöke. – Teljesen a kutyára van hagyatkozva a vak ember, hiszen ő a szemünk, ő érzékeli az akadályokat. Sokszor csak később tudjuk meg, milyen veszélyes helyen jártunk.

Az érzékenyítő napon két látássérült személyesen is megköszönte a nemrégiben kapott vakvezető kutya előnevelését.

– Mázli teljesen megváltoztatta az életemet – mondta Varga Judit. – Biztonságosabban jutok el egyik pontból a másikba, akár ismeretlen helyekre is. Nem beszélve arról, hogy milyen jó barátom és igazi lelki társam lett.

A fiatalok kipróbálhatták, milyen lehet vakon közlekedni. Először fehér bottal, majd kutyával mentek végig az akadálypályán. A bójákat a Vakok és Gyengénlátók Szövetsége hozta az intézetnek, hogy segítsen a további előnevelésben.


Címke:   Miskolc fiatalkorúak kutyaterápia gyengénlátók