Közel 10 000 rab vehet részt a márciusi választásokon

Szerző: TASR / Bumm.sk

Link: http://www.bumm.sk/belfold/2016/02/18/kozel-10-000-rab-vehet-reszt-a-marciusi-valasztasokon

Dátum: 2016.02.18.
Február 17-én a szlovákiai büntetés-végrehajtási intézetekben 1444 vádlott és 8617 elítéltet tartottak fogva. Négy évvel ezelőtt 8,29%-os volt a részvételi arány a fogvatartottak között.

2012-ben 10 099 fogvatartottból 1465 vádlott és 7577 elítélt, tehát összesen 9042 személy vehetett részt a választáson. Négy éve 158 vádlott és 592 elítélt élt a szavazati jogával, tehát 8,29%-os volt a részvételi arány – tájékoztatta a TASR-t a Büntetés-végrehajtási  Intézetek Főigazgatói irodájának igazgatója, Adrián Baláž.

Baláž szerint a március 5-i választáson részt vehetnek azok a szlovák állampolgár vádlottak és elítéltek, akik a választás napján ugyan előzetes letartóztatásban vannak vagy szabadságvesztésüket töltik Szlovákia területén, de legkésőbb a választás napján betöltötték 18. életévüket és nem tiltották el őket a közügyektől, azaz a választásokon való részvételtől.

„A választójog gyakorlásának akadálya a személyes szabadság korlátozásának törvényben meghatározott korlátozása közegészségügy-védelmi okokból, különösen súlyos bűncselekmény elkövetése esetén, cselekvőképességtől való megfosztás” – mondta Baláž.

Az illetékes intézet biztosítja a vádlottak és az elítéltek számára, hogy kellő időben írásos tájékoztatást kapjanak a választásokról, lebonyolításának módjáról és a választási jogról. A tájékoztatás tartalmazza azt az információt is, hogy a vádlott vagy elítélt, akit nem tiltottak el a választástól, írásban kérheti az állandó lakhelye szerinti településtől a választói igazolványa kiadását és megküldését. Az erre szolgáló nyomtatványt az intézet biztosítja.

Ezt a kérelmet úgy kellett elküldeni, hogy legkésőbb a választások előtt 15 munkanappal kézbesítsék a településnek, azaz 2016. február 15-ig. Ha a vádlottnak vagy elítéltnek nincs pénze a kérelem elküldésére, azt az intézet saját költségére biztosítja.

„Az intézetekben a mozgó urna segítségével fognak szavazni. A választójog gyakorlása során az intézet köteles biztosítani a fogva tartás és a szabadságvesztés végrehajtásának célját, illetve a résztvevő személyek biztonságát” - magyarázza Baláž.

Címke:   választások jogosultság részvétel Szlovákia