Együttműködési megállapodást kötött a Csillag börtön és a Gál Ferenc Főiskola

Szerző: Gaál Bernadett, Fotó: Kovács Ferenc / Szeged Ma

Link: http://szegedma.hu/hir/szeged/2016/02/hittudomanyi-diplomat-is-szerezhetnek-a-szegedi-borton-eliteltjei.html

Dátum: 2016.02.18.
A reintegrációért kötött megállapodás értelmében abban segítik az elítélteket, hogy szabadulásuk után minél könnyebben visszataláljanak a hétköznapokba. Évek óta zajló projektet erősített meg a a Szegedi Fegyház és Börtön a Gál Ferenc Főiskolával.

Évről évre egyre szorosabbra fonódik a Gál Ferenc Főiskola és a Szegedi Fegyház és Börtön kapcsolata, a Csillag állandó helyszíne a teológus hallgatók papi szemináriumainak, és az elítéltek egyházi rendezvényein is rendszeresen részt vesznek a diákok. A két intézmény tartja magát az évekkel ezelőtt kötött együttműködési megállapodáshoz, mely szerint a főiskola az oktatás, a képzés, és a szakképzés területén segíti a jövőben az elítéltek reintegrációját. Ezt a megállapodást kötötte újra csütörtökön Tikász Sándor dandártábornok, intézetparancsnok és Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök, valamint Kozma Gábor rektor.

Fontos az állami rendszer belső ismerete a hittanár szakos és a karitász területén tanuló hallhatónak, ahogy az is, hogy nehéz élethelyzetben, odafigyelésre szoruló emberekkel találkozzanak – folytatta Kozma Gábor, aki ebben az értelemben különleges gyakorlati terepnek nevezte a szegedi börtönt. Az együttműködési megállapodás szerinte jó keretet termet annak is, hogyan készüljenek fel hivatásukra a hitéleti szakon tanuló hallgatók, hiszen gyakorlati idejük alatt a börtönben dolgozó szakemberek segítenek nekik összeállítani például a szakmai programokat, a foglalkozások menetét.

A jól működő kapcsolat alkalmat adott arra, hogy az együttműködési megállapodást ünnepélyes keretek között meghosszabbítsuk – folytatta Tikász Sándor még az aláírási ceremónia előtt. A reintegrációért kötött megállapodás értelmében abban segítik az elítélteket, hogy szabadulásuk után minél könnyebben visszataláljanak a hétköznapokba. A dandártábornoktól megtudtuk, többek között asztalos és pék szakmák elsajátításában, a szükséges vizsgák megszerzésében segítik a fogvatartottakat.

A szegedi börtön és a Gál Ferenc Főiskola közötti együttműködési megállapodással kapcsolatban Kiss-Rigó László megjegyezte, a program nemcsak a két intézmény, de az egész társadalom javát szolgálja. Az 1672 fogvatartott közül a tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre ítéltek – 26 ember – kivételével mindenki részt vehet az intézet által biztosított képzéseken. Jelenleg 150-en általános iskolai, 120-an középiskolai, 40-en főiskolai képzésen vesznek részt, illetve csaknem 300 elítélt szerez a börtön falai között szakképesítést.

Az 1672 fogvatartott közül a tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre ítéltek kivételével mindenki részt vehet az intézet által biztosított képzéseken.


Címke:   Szeged együttműködés felsőoktatás egyház