Alapvető változásokat ígér a börtönrendszerben a mexikói elnök

Szerző: teleSUR, Fotó: EPA / Latin-Amerika Társaság

Link: http://www.latin-amerika.hu/hirek/aktualis/3256-2016-02-21-21-34-34

Dátum: 2016.02.21.
Enrique Peña Nieto mexikói elnök szövetségi segítséget ígér az állami hatóságoknak, és továbbra is „átfogó változásokat” szorgalmaz az ország börtönrendszerében. Ezeket azután jelentette ki, miután a múlt héten egy börtönlázadásban közel ötven ember vesztette életét.

A kábítószer-bűnözéstől sújtott hírhedt észak-mexikói Nuevo León államban Nieto arról beszélt, hogy kormánya „folytatni fogja az együttműködést az állami hatóságokkal”, hogy biztonságossá tegyék az ország gyakran túlzsúfolt és bandák által irányított büntetés-végrehajtási intézeteit.

Nieto szavait egy Miguel Osorio Chong belügyminiszter által kiadott közlemény követte, amelyben az állt, hogy a Nuevo León-i Monterreyben lévő Topo Chico börtönben történt február 11-i összecsapások „figyelmeztetések” voltak, és megerősítették „a többi börtön felülvizsgálatának” szükségességét.

„Átfogó átalakítást kell végrehajtanunk. Hatalmas beruházásokra van szükség” – nyilatkozta Osorio újságíróknak, miután az Egyetemek és Felsőoktatási Intézmények Országos Szövetségével aláírt egy emberi jogok iránti elkötelezettségről szóló levelet.

A Topo Chico börtönben 49-en haltak meg, többnyire rabok, miután a Los Zetas drogkartell két vezetőjének, Hernández és Juan Pedro Saldivar Fariasnak hatalmi harca következtében összecsapások törtek ki.

A halottak és a sebesültek többségét házilag készített fegyverekkel szúrták le vagy botokkal verték agyon.

A zavargások idején a börtönben 3.800 fogoly volt, ami 35 százalékkal több, mint amennyire tervezték, és számos kartelltag raboskodott benne. Olyan rabok is voltak ott, akik még tárgyalásra várnak, vagy akiket még nem ítéltek el semmilyen bűncselekményért.

Ahogy arról a teleSUR is beszámolt, a néhány nappal a lázadás után a börtönt átvizsgáló mexikói hatóságok „luxuscellákat” is találtak, amelyekben akváriumok, hordozható szaunák, sőt még egy bár is voltak.

Gregoria Salazar Robles börtönigazgató és helyettese, Jesús Fernando Dominguez Jaramillo ellen vádat emeltek hatalommal való visszaélés miatt. Egy őrt is őrizetbe vettek, aki zavargások során lelőtt egy rabot.


Címke:   börtönreform átalakítás politikus Mexikó