Fehérorosz börtönviselteken segít az Ökumenikus Segélyszervezet

Szerző: OrientPress Hírügynökség

Link: http://orientpress.hu/124602

Dátum: 2014.02.12.
112 millió forintos, uniós támogatású projektet indított Belaruszban az Ökumenikus Segélyszervezet. A börtönviseltek reintegrációját segítő tevékenység az első olyan partneri együttműködés, melynek keretében magyar non profit szervezet önállóan hajt végre fejlesztési programot Fehéroroszországban.

Az előkészületek befejeztével, február 11-én, kedden, Minszkben rendezték meg a hivatalos megnyitó ünnepségét annak a 373.000 eurós, a EuropeAid és részben a Magyar Külügyminisztérium által is támogatott fejlesztési programnak, melyet az Ökumenikus Segélyszervezet hajt végre Belaruszban.

A börtönviseltek reintegrációját segítő tevékenység különlegességét az is adja, hogy ez az első olyan partneri együttműködés, melynek keretében magyar non profit szervezet önállóan hajt végre fejlesztési programot Fehéroroszországban. A minszki magyar nagykövetségen tartott ceremónián részt vett Maira Mora, az EU fehéroroszországi delegációjának vezetője, Sziklavári Vilmos magyarországi nagykövet, Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója, Mikola Matrunchyk, az IMCSS helyi partnerszervezet igazgatója és Nagy Ákos, a projekt vezetője, az Ökumenikus Segélyszervezet humanitárius és fejlesztési igazgatója.

A 2015 őszéig tartó projekt végrehajtásban a helyi ortodox egyház karitatív szervezetével, az Interchurch Mission ’Christian Social Service’-szel (IMCSS) működik együtt az Ökumenikus Segélyszervezet. A börtönviselteket az újrakezdésben támogató két éves reintegrációs projekt Fehéroroszország Gomel, Grodno és Vitebsk tartományaiban, egy-egy gazdaságban történik. A célok között szerepel 1500 ember információval való elérése, a három helyszínen 150 volt fogvatartott személyre szabott munkaerő-piaci tanácsadásban való részvétele, 30 fő ezen a területen dolgozó szociális szakember továbbképzése, továbbá gazdaságonként 2 ember alkalmazása.

A büntetésüket letöltött emberek ezeken a helyszíneken a gyógynövénytermesztés, a méhészet és az üvegházi növénytermesztéssel ismerkedhetnek meg, és rövid kiadvány is segíti majd az információhoz jutásukat. Ezt támogatandóan, a projekt nem csak az irányítószerepet betöltő minszki központ infrastrukturális fejlesztését, hanem a gazdaságok műszaki eszközeinek a bővítését is magában foglalja. A számítógépek, telefonok és egyéb irodatechnikai eszközök mellett tehát növényszárítógépet, kultivátort, csomagológépet, elektromos mézpergetőt, valamint üvegház építéséhez és az ehhez tartozó öntöző és fűtőrendszer kiépítéséhez szükséges eszközöket is beszereznek a projekt keretében.

A program kiemelt célja továbbá az egyházak és szervezeteik, a civil szervezetek, valamint az állami szervek közti kommunikáció és együttműködés elősegítése. Ennek legfőbb eszközei a félévente megrendezett szakmai kerekasztalok és szemináriumok lesznek, a program során összegyűlt tapasztalatokról tanulmány készül a szakmai szervezetek és döntéshozók számára, továbbá javaslatokat tartalmazó kiadvány és információs füzet megírása és az érintetteknek való eljuttatása is szerepel a program céljai között.

Az Ökumenikus Segélyszervezet általános fejlesztési munkamódszeréhez híven itt is célul tűzte ki, hogy az átadandó tudást multiplikátorok bevonásával, azaz több helyi civil szervezeten keresztül még több emberhez juttatja el. A program része a nemzetközi tapasztalatcserét elősegítő, fehérorosz delegáció magyarországi látogatásának megszervezése is. A jövő év végén pedig zárókonferencia keretében fogják összegezni a program eredményeit, melyet írásos formában egy színes kiadvány foglal majd össze.


Címke:   külföld misszió egyház reintegráció