Rácson túli zene

Szerző: Mazurka Zita, Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap Online

Link: http://www.heol.hu/heves/kozelet/racson-tuli-zene-653053

Dátum: 2016.02.25.
Zeneterápiás foglalkozást tartottak a Heves Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet fogvatartottjainak kedden. Belepillanthattunk, hogyan gyógyít a muzsika a börtönben.

Kicsiny körben ül néhány nő az egri büntetés-végrehajtási intézet kultúrszobájában. Izegnek-mozognak, látszik, zavarban vannak attól, hogy idegenek érkeztek hozzájuk, ráadásul fényképezőgéppel, kamerával. Rövid helyezkedés után a csoport vezetője elkezdi a foglalkozást: – Játsszunk egy kicsit! – mondja.

A jelenlévők összedörzsölik a kezüket, majd csettintenek, aztán lábukkal dobolnak halkan, s az ütemet egyre hangosabban adják.
– Hadd halljam, hogyan fúj a szél, hogyan esik az eső – buzdítja az előadó a résztvevőket. – Zenéljünk is! Ne féljetek, nem baj, ha rontás van! Csak egy versszakot énekeljünk, akkor nem lesz hiba – biztatja az asszonyokat, majd elkezd énekelni: – Ha én rózsa volnék, nem csak egyszer nyílnék...

Az elítélt nők halkan bekapcsolódnak az éneklésbe: – Minden évben négyszer virágba borulnék. Nyílnék a fiúnak, nyílnék én a lánynak. Az igaz szerelemnek és az elmúlásnak...

A fogvatartottak el-elmosolyodnak, miközben énekelnek. A dal bár bátortalan, de tiszta, szívből jövő, nincsenek benne hamis hangok...

A foglalkozás közben a csoport egyik vezetőjével beszélgetünk. Siposné Kohári Szilviától, a RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat intézményvezetőjétől megtudjuk: munkatársaival 2007 óta dolgoznak az intézetben.

– Minden csoportban felmerült eddig a zene, mint téma, ezért döntöttünk úgy, hogy tisztán zenei csoportot is indítunk. Minden művészet fontos, a zene pedig olyan eszköz, amely sikeresen hozzájárul ahhoz, hogy az elítéltek még inkább ki tudják hozni a bennük rejlő érzéseket, gondolatokat. Eleinte volt tematikánk, de arra figyeltünk, az legyen, hogy a foglalkozás résztvevői mit szeretnének. Ami a mi részünkről kitétel volt, hogy csak minőségi zene jöhet szóba – sorolja a csoportvezető. – Olyan is volt, hogy ők mondtak zenéket, amelyek valami miatt fontosak voltak az életükben. Ugyanakkor újat is szeretnénk nekik mutatni, mert valljuk, hogy lehet változást elérni a börtönben is, újrakezdhetik az életüket ott is. S ha ebben a zene segít nekik, akkor ezt a lehetőséget választjuk.

A foglalkozás egyik résztvevőjétől is megkérdezem, hogy miért jelentkezett a programra.

– A zene az életem része. A művészetnek az egyik olyan ága, amely fejleszti az érzelmeket. Olyan zenékkel ismerkedünk itt meg, amelyek segítenek kihozni a bennünk rejlő félelmeket és egy teljesen más perspektíváját mutatják meg a világnak – válaszolja a kedves, halk szavú fiatal lány.

Renáta kerítés bűncselekménye miatt került börtönbe, még két évet kell bent töltenie. Kint műkörömépítéssel foglalkozott és a szüleivel gyakran ment színházba. A klasszikus zenét szereti, kedvence az opera.

– Közösségépítő ereje is van. Segít, hogy idebent jobban el tudjuk fogadni a különbözőséget, illetve abban is segít, hogy magunkat majd hogyan fogadtassuk el a társadalommal a szabadulás után – fejti ki Renáta.

– Nagyon fontos, hogy minél több társadalmi szereplő jelenjen meg az intézetünkben, így olyan segítők is, mint a RÉV szakemberei. Egy korábbi vizsgálat szerint a fogvatartottak 80 százaléka szenved valamilyen függőségtől. Van, akinek a Börtön a városért, másnak a Meseterápia, megint másnak a zeneterápia segít ennek leküzdésében – ezt már Juhász Attila, a Heves Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet vezetője mondja el portálunknak. A bv. ezredes azt is hozzáteszi: a különféle foglalkozásokkal az a céljuk, hogy a fogvatartottak minél sikeresebben visszatérjenek a társadalomba és ne kövessenek el újabb bűncselekményt.

Fókuszban a változás lehetősége


Siposné Kohári Szilvia intézményvezetőtől megtudtuk azt is: nemcsak zeneterápiás foglalkozást, hanem heti rendszerességgel csoportos és egyéni drogprevenciós órákat is tartanak. – Ezen alkalmakkor a szerhasználatról, de inkább magáról az életről beszélgetünk. A legtöbbször ugyanis a cselekedeteink visznek minket tévútra. A találkozás fókuszában szinte mindig az áll, hogy a börtönben tartózkodók is tudnak változtatni az életükön. Legutóbb férfi elítélteknek tartottuk a foglalkozást, ott például olyan fontos kérdésekre kerestük a választ, mint: Miért vagyunk emberek? Mi az, ami meghatároz minket?


Címke:   Eger zeneterápia drogprevenció együttműködés