Egy gyilkos visszailleszkedhet a társadalomba?

Szerző: Gál Petra / RTL Klub, Fókusz

Link: http://rtl.hu/rtlklub/fokusz/egy-gyilkos-visszailleszkedhet-a-tarsadalomba

Dátum: 2016.02.26.
Az áldozatok szülei néhány hete álltak kameránk elé megtörten és hitetlenkedve. Nem értik hogyan szabadulhat gyermekiek gyilkosa huszonkét év után. Szerintük élete végéig rácsok mögött kellene tartani, a kilencvenes évek hírhedt sorozatgyilkosát. Utánajártunk milyen szempontok mérlegelése után szabadulhat, aki embert ölt, és hogyan lehet képes beilleszkedni a kinti világba ennyi év büntetés után.

Bene László 22 éve börtönben van. Ő az, aki társával, Donászi Aladárral a kilencvenes években 5 év alatt 4 embert ölt meg, és 40 millió forintot rabolt. Jövő hét kedden arról dönt a bíróság, hogy Benét feltételesen szabadlábra helyezik-e. Visszailleszkedni a társadalomba 10-20 vagy akár 30 év börtön után embert próbáló feladat. A szabadulónak és az új környezetének is.

Bátki Pál jogász azt mondja, aki szabadságvesztését tölti, a börtönben megtanulja a rendet, mert ez egy túlélési stratégia, mely a speciális élethelyzet miatt jön létre, de ez a szabadulás után megváltozhat. Németh Zsolt kriminológus szerint a magyar közvélemény nem megbocsátó, és erősen követeli a kemény büntetést. Főleg azokkal kapcsolatban, akik hideg fejjel gyilkoltak, akár többször is.

De hova mehet a szabaduló, ha nincsenek barátai és nincs családja? Németh Borbála, a Tévelygőkért Alapítvány képviselője a börtönben, és szabadulás után is foglalkozik azokkal, akiknek nincs hova menniük. Segítenek nekik munka- és baráti kapcsolatokat kialakítani. Hogy minél kevesebb legyen a visszaesés. Bene László ügyében a büntetés-végrehajtási bíró március elsején dönt majd.


Címke:   visszailleszkedés reintegráció közvélemény