A börtön, ahol az elítélteknek van fegyverük, de az őröknek nincs

Szerző: OdittyCentral / Vincze Miklós / 24.hu

Link: http://24.hu/elet-stilus/2016/03/01/a-borton-ahol-az-elitelteknek-van-fegyveruk-de-az-oroknek-nincs/

Dátum: 2016.03.01.
A tizenegyezer elítéltnek otthont adó börtönben nem az őrök, hanem a fogvatartottak a császárok: míg az őröknek nincs fegyverük, az elítéltek könnyen hozzáférnek bármihez, akár egy halom kézigránáthoz is.

A falak közt élők két részre oszlanak – ezek egyike természetesen a kormányt támogatja (ebben a csoportban FARC-katonák is szép számmal találhatók), a másik pedig változást akar. A két terület határán gyakran kerül sor komoly fegyveres konfliktusokra.

A FARC

A magyarul Kolumbia Forradalmi Fegyveres Erői néven emlegetett FARC az ország legrégebbi, legjobban felszerelt katonai gerillaszervezete, mely a hatvanas évek közepén a kommunista párt katonai szárnyaként jött létre, ma pedig az ország területének 35-40 százalékát uralja. Nem riadnak vissza a kokain- és marihuánakereskedelemből történő haszonszerzéstől, emberrablásoktól és zsarolásoktól sem, céljuk pedig értelemszerűen Kolumbia vezetésének átvétele.


A fegyver azonban nem az egyedüli dolog, ami eljut hozzájuk a nagyvilágból. Szabadon használhatnak például mobiltelefonokat, így szabadon folytathatják az évek óta folyó illegális üzleteiket, mint a drogcsempészés, emberrablás, vagy épp  a zsarolás.

Mindkét szárnyban vannak éttermek, melyeket többnyire az elítéltek vezetnek (természetesen a bandáknak védelmi pénzt fizetve), de a FARC-nak is van saját helye, ahol a gerillaszervezet emberei ingyen ehetnek.

„Mi csak a falakat őrizzük, semmi több.”

Az ezredforduló óta a börtön több leszámolásnak és nagy bűncselekménynek adott otthont. 2000 áprilisában 25 elítélt halt meg egy verekedésben, aminek hatására a kolumbiai kormány megpróbálta visszaállítani a szigorú rendet: egy időre bezáratta a boltokat, és komoly biztonsági szolgálatot állított, de ezek nem vezettek eredményre.

2001 júniusában százan szöktek meg a La Modeloból, miután egy FARC-tag egyszerűen egy lyukat robbantott a falba. A szervezet egyik vezetője, Jorge Briceno bejelentette,hogy a hasonló akciók „folytatódni fognak, hogy az összes elfogott elvtársunkat kiszabadíthassuk.”

A kolumbiai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet vezetője ennek hatására lemondásra kényszerült, a börtönőrök és más dolgozók közül pedig több százat korrupciógyanú miatt eltávolítottak. Három hónap alatt új biztonsági szolgálatot állítottak fel, a boltokat és éttermeket pedig kivétel nélkül bezárták, az elítéltek jó részét pedig más börtönökbe helyezték át.

A kormány amerikai támogatással új, biztonságosabb intézetek építésén dolgozik. A La Modelo viszont nem tisztult meg véglegesen: a fegyverek becsempészése folytatódott, és fény derült a rejtélyesen eltűnt elítéltek helyére is.

A csatornarendszerből legalább száz ember maradványai kerültek elő.


Címke:   rendkívüli esemény korrupció zsúfoltság Kolumbia