Szirmabesenyői börtönterror: 18 évet kaptak a fiatal elkövetők

Szerző: Miskolc Tv / Minap.hu

Link: http://minap.hu/cikkek/szirmabesenyoi-bortonterror-18-evet-kaptak-fiatal-elkovetok

Dátum: 2016.03.03.
Nyolc év börtönt kapott az a férfi, aki cellatársaival a fiatalkorúak szirmabesenyői börtönében, több fogvatartottat is megvert és megerőszakolt.

Az ügy mind a négy vádlottját bűnösnek találta a Miskolci Törvényszék, valamennyien letöltendő szabadságvesztést kaptak. A bíró szerint súlyosbító körülmény volt, hogy egyre gyakoribbak az ilyen esetek.

A fiatalkorúak börtönében történtek a bűncselekmények 2014. áprilisában. Több napon keresztül fizikailag és szexuálisan is bántalmazták zárkatársaikat az elítéltek

„Részben ellenük is szól és részben mellettük is: mem tudják, hogy hol a határ.” Így utalt Csizmár János ügyész a vádlottak előéletére. Lopás, rablás, testi sértés, betörés, szökés, kábítószer – ezeket a bűncselekményeket követték el.  A korábbi ítéletek és a börtön falai sem tartották vissza őket az újabb bűncselekményektől. A zárkatársak közül volt, akinek a cigarettáját vették el, másokat szórakozásból vertek.

Volt, hogy együttes erővel ütlegelni és rúgni kezdték zárkatársuk fejét, mellkasát, combját, nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket okozva ezzel. Volt, hogy csak azért hagyták abba a verést, mert őrségváltás volt. De az is előfordult, hogy arra kényszerítették az egyik fiatalt, hogy csótányt egyen. Több napon át terrorizálták a fogvatartott fiatalkorúakat, és voltak, akiket többször is közösülésre kényszerítettek. A bíró szerint: az ítélethozatalnál súlyosbító tényező volt, hogy egyre gyakoribbak az ilyen esetek.

- Elsőrendű vádlottat, mint visszaeső, 8 év szabadságvesztésre, mellékbüntetésként 9 év közügyektől eltiltásra ítélte Feledi Tamás bíró.

A négy ítélet közül ez (vagyis D. Ábelé) volt a legsúlyosabb, a többieket a Miskolci Törvényszék 6, 3 és 1 év szabadságvesztésre ítélte szexuális erőszak és testi sértés bűntette miatt. A másodrendű vádlott három évet kapott, ez az ítélet már jogerős, többen viszont fellebbeztek, ügyük a Debreceni Ítélőtáblán folytatódhat.

Címke:   fiatalkorúak erőszak börtönártalom ítélet