Nyilvántartásba veszik Lengyelországban a szexuális bűncselekmények elkövetőit

Szerző: Polish Helsinki Foundation for Human Rights / liberties.eu

Link: https://www.liberties.eu/hu/news/nyilvantartas-szexualis-buncselekmenyek-elkovetoirol-lengyelorszagban

Dátum: 2016.03.04.
A napokban nyújtották be a Sejmnek, a lengyel országgyűlés alsó házának a szexuális bűncselekmények elkövetőinek nyilvántartásba vételéről szóló törvényjavaslatot.

A törvényjavaslat támogatói szerint a jogszabály "megoldást nyújt arra a Lengyelországban létező igényre, hogy új elemekkel gazdagítsák a szexuális bűncselekmények megelőzését és az ellene való küzdelmet szolgáló intézményrendszert, különös tekintettel arra, amikor gyermek vagy fiatalkorú a sértett".

A javaslatban többet között szerepel, hogy nyilvántartásba vennék a szexuális bűncselekmények elkövetőit. Két adatbázist hoznának létre: az egyik esetében korlátozott volna a hozzáférés, a másik azonban nyilvánosan elérhető volna.

Az első a törvényhozó szándéka szerint az állam és a helyhatóságok, valamint az oktatási és gondozási intézmények, valamint a gyermekek és fiatalok számára szabadidős programokat szervezők számára volna hozzáférhető.

A másik bárki számára hozzáférhető volna, és azoknak a személyeknek az adatait tartalmazná, akiket 15 évesnél fiatalabb gyermekkel szemben elkövetett erőszakos bűncselekmény miatt ítéltek el, vagy visszaeső bűnelkövetők.

"Nem hatékony"

A Helsinki Alapítvány az Emberi Jogokért szerint "egy nyilvántartás nem elég hatékony eszköz a szexuális bűncselekményekkel szemben". A HFHR nem ellenzi, hogy létrehozzanak egy olyan jogi mechanizmust Lengyelországban, amelyik révén nyilvántartásba vennék a szexuális bűncselekmények elkövetőit, azonban:

„Véleményünk szerint erősen le kellene szűkíteni egy ilyen adatbázishoz hozzáférő felhasználók csoportját,” közölte Piotr Kładoczny, a HFHR igazgatósági titkára.

Az alapítvány szerint nem volna szabad nyilvános adatbázist létrehozni.

„A nyilvános adatbázis nem hatékony a szexuális bűncselekmények visszaszorításában, csak felesleges társadalmi feszültségeket gerjesztene és számos negatív következménnyel járna a szexuális bűnelkövetők családjára nézve,” közölte Kładoczny.

Csökkenti a terápiás esélyeket

Egy másik intézmény, a Lengyel Szexológiai Szövetség (PTS) ugyancsak ellenzi a szexuális bűnelkövetők nyilvántartásba vételének gondolatát.

A PTS a közleményében hangsúlyozta, hogy egy ilyen nyilvántartás többek között csökkentené a szexuális bűnelkövetők terápiás esélyeit, mivel lehetetlenné tenné a társadalomba történő visszailleszkedésüket.

Címke:   szexuális bűnelkövetők nyilvántartás Lengyelország