Berlin - internet a raboknak?

Szerző: Berliner Morgenpost / SG.hu

Link: https://sg.hu/cikkek/117887/berlin-internet-a-raboknak

Dátum: 2016.03.08.
A német főváros első szövetségi államként korlátozott internethozzáférést ad az elítélteknek.

A program egyelőre még korai szakaszban van, de az már kiderült, hogy a tartalmakat teljes mértékben belső szervereken tárolnák. Bizonyos fogvatartottak csak egyes kiválasztott oldalakat érhetnének el, amelyek a társadalomba való visszaszoktatásukat szolgálnák. Ilyen ajánlatok lennének például a képzési és továbbképzési lehetőségek, a munkaügyi hivatalok honlapjai, a lakásokkal kapcsolatos hirdetések és a hírportálok, valamint a Wikipédia.

Azt vizsgálják még, hogy lehetővé tegyék-e az internetes telefonszolgáltatások használatát, illetve engedélyezzék-e a kiválasztott címzettekkel való elektronikus levelezést. Emellett egy tesztprojekt keretében tanulmányoznák, hogy milyen műszaki megoldásokra van szükség ahhoz, hogy harmadik fél minimális veszélyeztetése mellett biztosítani lehessen az elektronikus sajtóorgánumok maximális használatát. A projektben figyelembe vennék a rabok képzési és továbbképzési lehetőségeit.

A biztonság mindenképpen elsődleges szempont lenne, ezért ellenőrizni fogják az elítéltek online kommunikációját is, valamint a büntetés-végrehajtási intézetek fenntartják maguknak a jogot, hogy bárkit bármikor kizárhassanak a programból. A Német Büntető-végrehajtásban Dolgozók Szövetsége (BSBD) elutasította a projektet. Thomas Goiny, a BSBD berlini szervezetének elnöke szerint a biztonsági mechanizmusok kijátszhatók. Goiny azzal érvelt, hogy a fogvatartottak egész nap ráérnek és biztosan kitalálnának valamit, emellett túl kevés a fegyőr, így nem tudnák felügyelni a rabok tevékenységét.

Címke:   internet tesztprojekt kapcsolattartás Németország