Fillérekkel szabadulnak a nyugdíjas gonosztevők

Szerző: Kiss Gábor Gergő, Fotó: Schmidt Andrea / Délmagyarország

Link: http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/fillerekkel_szabadulnak_a_nyugdijas_gonosztevok/2466284/

Dátum: 2016.03.09.
Szinte teljesen üres zsebbel kezdheti meg nyugdíjas éveit a fegyházból való kiengedése után Bene László. A nyugdíjaskorukban szabaduló elítéltek a börtönben végzett munkájukért kapott fizetésből csak nagyon keveset tudnak félretenni.

A megismételt elsőfokú eljárásig még nem kell azon törnie a fejét Bene Lászlónak, hogy esetleges szabadulása után miből fogja fenntartani magát.

A most 66 éves férfit – ahogy írtuk – 1994-ben ítélték emberölésért életfogytiglanra, ami akkor 20 év – öt évvel meghosszabbítható – szabadságvesztést jelentett. Benét 2014-ben nem engedték ki a börtönből. Idén március 1-jén első fokon feltételes szabadságra bocsátották, amit a Szegedi Törvényszék másodfokú tanácsa a férfi személyiségszerkezetét elrendelő vizsgálat előírása után hatályon kívül helyezett. Bene László már most túllépte az öregségi nyugdíjkorhatárt, ami ma Magyarországon 65 év. Miből tud megélni egy frissen szabadult, nyugdíjkorhatárt elérő elítélt?

– A dolgozó fogvatartottaknak kötelező félretenniük keresetükből a börtönéveik alatt. Az összeg változó, de semmiképpen sem szabad milliókra gondolni – közölték a BvOP sajtóosztályán. A havi munkadíja egy elítéltnek az előző évi minimálbér egyharmada. Ez jelen pillanatban 30–35 ezer forint között mozog.
 
– Ebből a pénzből kell hozzájárulniuk a rabtartáshoz. Ez most naponta 465 forintot jelent. Szintén ezt a keresetet terhelik meg azoknál, akiket például gyerektartásra köteleztek. A maradék pénzükből tudnak csak félretenni – tájékoztatott a sajtóosztály. Az elítéltek közül van, aki fix havi fizetésért dolgozik, például a fegyintézet konyháján vagy könyvtárában. Akadnak azonban olyan fogvatartottak, akiket teljesítménybérben foglalkoztatnak. Ilyenek például a gyárszalag mellett dolgozók, illetve azok, akik külső munkahelyen dolgoznak, és munkáltatójuk teljesítménybérben honorálja őket. Ők egy hónapban – amennyiben kiemelkedően végzik feladatukat – többet is kereshetnek az említett 30-35 ezer forintnál.

Megtudtuk, hogy a börtönkeresetből nem vonnak le nyugdíjjárulékot. A nyugdíjfolyósító intézettől így csak az kap pénzt szabadulása után, akinek börtönbe kerülése előtt volt bejelentett munkahelye. Aki azonban nyugdíjasként kerül rácsok mögé, annak összegét a börtönévek alatt is utalja az intézet. Bene László eddig 22 évet töltött fegyházban, ahol csak néhány hónapot dolgozott. A Blikk információi szerint borítékokat ragasztgatott. Ennyi munkával tudomásunk szerint semmi pénzt nem tudott félretenni nyugdíjas éveire, és fegyházba kerülése előtt se volt bejelentett munkahelye. Kérdés tehát, esetleges szabadulása után miből fedezi majd szükségleteit.

Címke:   szabadulás tartalék öngondoskodás munkáltatás