Magda Marinkót várják a szerbek

Szerző: Szemán László / Magyar Nemzet Online

Link: http://mno.hu/belfold/magda-marinkot-varjak-a-szerbek-1332462

Dátum: 2016.03.10.
A százhalombattai rém és a „délvidéki terminátor”, azaz Magda Marinko is szabadulhatna pár év múlva, de valószínűsíthető, hogy előbbit mentális állapota miatt még bent tartják, utóbbit pedig a magyar börtönből elengedik ugyan, ám rögtön át is adják a szerb hatóságoknak. A napokban a skálás gyilkosságról hírhedt Bene László szabadlábra helyezését is elrendelték első fokon, ez a döntés azonban egyelőre nem emelkedett jogerőre. Úgy tudjuk, őt kriminálpszichológus vizsgálja.

Bene Lászlón kívül jelenleg nincs olyan „hosszú idős”, azaz életfogytiglanra ítélt bűnöző, akinek feltételes szabadlábra helyezése szóba jöhetne a közeljövőben – tudta meg a Magyar Nemzet büntetés-végrehajtási forrásból. A következő években két elítélt büntetése is letelik, ám őket más-más okokból, de nem szabadítja rá az igazságszolgáltatás a társadalomra.

Az egyik Balogh Lajos, a százhalombattai rém, aki négy nő meggyilkolása miatt van a rácsok mögött. A férfit 1995-ben életfogytiglanra ítélték azzal, hogy 25 év múlva helyezhető feltételesen szabadlábra, ami 2020-ban járna le, de mivel Balogh a fegyházban rátámadt a társaira, öt évvel kitolta a büntetés-végrehajtási bíró a legkorábbi szabadlábra helyezési időpontot. Ennek értelmében 2025-ben szabadulhat az akkor már ötvenkilenc éves elítélt, ha a szakemberek is hozzájárulnak. A fegyházban töltött évek ugyanis a jelek szerint komoly, negatív változásokat indítottak el az egyébként is kegyetlenségéről elhíresült sorozatgyilkosban. Egy tévéinterjúban például kijelentette: azon a napon, amikor szabadul, az anyját fogja megölni elsőként.

A kilencvenes években gyilkoló százhalombattai rém tettei sokkolták a korabeli közvéleményt. Balogh Lajos először 1994. május 5-én ölt, aznap felesége húgát, a 16 éves, Érden élő M. Krisztinát. Titokban hívta Százhalombattára, miután eldöntötte, hogy megkínozza és megöli a lányt, mert az „tiszteletlenül felesel a szüleivel, másokkal pedig flegma volt”. Miután a lányt a kiserdőbe csalta, ahol fojtogatta, ököllel többször arcul ütötte, meztelenre vetkőztetve a közeli homokbányába hurcolta. Itt órákon át tartó brutális kínzásnak vetette alá, végül megfojtotta.

Egy betondarabbal verte agyon


A rém 1994. június 24-én csapott le újra, ezúttal a kutyáját sétáltató 13 éves H. Hajnalkára, aki egyébként a gyilkos öccsének korábbi barátnője volt. Balogh a testvérével, Tiborral és bandájának egy másik tagjával, Krisztiánnal akarta megöletni a lányt, hogy megbizonyosodjon a hűségükről, ám ők képtelenek voltak végrehajtani a bűntettet. Végül hazaküldte az öccsét, áldozatát lemeztelenítette és a már ismerős homokbányába hurcolta, ott megerőszakolta, többször hasba szúrta, majd egy betondarabbal agyonverte.

1995. január 23-án a battai kiserdőben futók kerültek a bűnbanda karmaiba. Az egyaránt húszéves P. Adrienn és barátnője, N. Zsuzsa. Egyiküket Balogh leütötte pisztolyával, a másikukat Tibor és Krisztián teperte le. Miután kirabolták őket, a rém mindkét lányt a homokbányába terelte, ahol megerőszakolta, majd közelről fejbe lőtte őket. A lányok holttestét két nap múlva találták meg, ezt követően kerültek elő a rém korábbi két áldozatának maradványai is.

Még öt éve van hátra


Magda Marinko, a „délvidéki terminátor” szintén hírhedt elkövetője a magyar kriminalisztika történetének. Neki még öt éve van hátra magyarországi bv-intézetben. A jogerősen 1996-ban életfogytig tartó fegyházra ítélt Magda Marinko legkorábban 25 év elteltével bocsátható feltételesen szabadlábra, azaz 2021-ben. A négy ember meggyilkolásáért elítélt férfit – a négytagú szegedi Z. Nagy család kiirtását nem tudták rábizonyítani – büntetése letöltése után azonban ki kell utasítani az országból. Így szabadulása helyett 2021-ben egyenesen a szerb–magyar határra szállítják majd, hogy átadják az ottani hatóságoknak. Szerbiában ugyanis szintén elítélték, mégpedig az Arkan nevével fémjelzett szabadkai halálkommandó tagjaként elkövetett bűnökért, öt gyilkosságért. Magda Marinko ott halálbüntetést kapott, ezt a büntetést azonban 2001-ben eltörölték, életfogytiglanra változtatták, ami Szerbiában 40 évet jelent.

A napokban megírtuk, hogy a skálás gyilkosság és más életellenes bűncselekmények elkövetőjét, Bene Lászlót szabadon engedte volna az első fokon eljáró bíróság. A Szegedi Törvényszék azonban új eljárást rendelt el, hogy megvizsgálhassák Bene László személyiségszerkezetét, azt, hogy a fegyházban eltöltött évek alatt változott-e, és ha igen, milyen irányban. Úgy tudjuk, jelenleg kriminálpszichológus vizsgálja az 1995-ben életfogytiglanra ítélt skálás gyilkost. A férfi egyébként 25 év leteltével, 2019-ben elhagyhatja a börtönt.

Tényleges életfogytosok

Hazánkban 1990-ig volt halálbüntetés. 1990. október 31-én azonban az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánította a vonatkozó törvényrészeket. Így a kizárólag fegyházi fokozatban végrehajtható, életfogytig tartó szabadságvesztés lett a legsúlyosabb büntetés, és a feltételes szabadságra bocsátás legkorábbi időpontja a büntetés megkezdése után 20 évvel volt esedékes. 1999 márciusától jelent meg a tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés. Jogerősen 47 bűnözőt ítéltek eddig tényleges életfogytiglanra, ketten másodfokra várnak. A 49 ilyen elítélt büntetése megkezdése után legkorábban 40 év múlva reménykedhet abban, hogy felülvizsgálják, ideiglenesen szabadlábra helyezhető-e vagy sem.

Címke:   életfogytiglan feltételes kedvezmény kiadatás