Érdekes pszichológiai folyamat játszódik le a rabokban, akik megtudják, hogy mikor fogják

Szerző: Knowledgenuts , F. Zs. / Lemon.hu

Link: http://lemon.hu/2016/03/12/meglepoen-optimistak-a-rabok-a-halalsoron/

Dátum: 2016.03.11.
Az Amerikai Egyesült Államokban a statisztikák szerint 2008-ban 3263-an raboskodtak a halálsoron, több rab már évek óta várta saját halálát.  A kivégzés előtti néhány órát az elítélt általában az előkészítőben tölti, kap lelkészt, nyugtatót, utoljára megfürödhet, majd következik a halálos injekció vagy a gázkamra.  Amikor a rabok az utolsó szó jogán szóltak, meglepően pozitív dolgokról beszéltek: reményről, megbocsátásról és szeretetről.

Amikor a rabok megtudják, hogy mikor fogják végrehajtani rajtuk a halálos ítéletet, érdekes dolog történik, háláról, megbocsátásról, szeretetről beszélnek az utolsó szó jogán. A szakértők szerint ez egyfajta pszichológiai védekező mechanizmus, ami lehetővé teszi a raboknak, hogy végigcsinálják az egész tortúrát haláluk rövidesen bekövetkező biztos tudatában.

Az ismeretlenbe ugrás legdrasztikusabb momentumát készülnek átélni, amihez nagyfokú félelem társul. Akik a procedúra előtt békét kötöttek a bűntudatukkal és az ítélettel, nagyobb arányban viselkednek nyugodtan, ők szoktak kalóriadús utolsó vacsorát is kérni, míg azok, akik eltelnek félelemmel, tiltakozással és izgalommal, érthető módon sokszor enni sem tudnak.

A texasi rabokat vizsgáló német kutatók – összesen 407 elítéltet figyeltek meg – úgy találták, hogy a rabok, akik meg voltak róla győződve, hogy ártatlanok, vagy megtagadták saját bűnösségüket – a kettő azért nem teljesen ugyanaz – 2,7-szer nagyobb valószínűséggel utasították el az utolsó vacsorát. Azok, akik tagadták bűnösségüket, de mégis hajlandóak voltak enni valamit, különös mértékben kerülték a márkajellel ellátott élelmiszereket.

Ami a megbékélt rabokat illeti, ők egyfajta vigaszként fogták fel az étkezést, ezért kértek kalóriadús ételeket, illetve desszertet.

Címke:   halálbüntetés kivégzés kutatás USA