Egy március 15-e a börtönben

Szerző: Balázs Anett, Fotó: Fazekas Róbert / Békéscsabai Médiacentrum

Link: http://www.behir.hu/2016/03/15/egy-marcius-15-e-bortonben

Dátum: 2016.03.15.
Rendhagyó módon emlékeztek meg az 1848-49-es forradalom és szabadságharcról a Békés Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben. A fogvatartottak versmondó versenyen mérettették meg magukat, valamint az intézet színjátszó köre a Cella Hecc társulat adott ünnepi műsort.

Zenés produkcióval kezdődődött a színjátszó kör előadása. A börtön folyosóján kissé bátortalanul, de annál lelkesebben álltak ki társaik elé a fogvatartottak, hogy elszavalják a költeményeket.

A résztvevők szabadon jelentkezhettek a megmérettetésre, mely kivételes alkalmat jelent számukra, hiszen a nap 24 órájából csupán egy órát tölthetnek a cellákon kívül.

– Régebb óta vagyok fogvatartott. Úgy érzem, amióta a színjátszó kör tagja vagyok én is egy kicsit jobb irányba fejlődök és remélem, hogy ez majd a kinti életemben is hasznomra lehet majd – fogalmazott Melis György, aki a Nemzeti dallal készült a versenyre.

A színjátszó körben való munka egyik fontos célja, hogy a későbbiekben elősegítse a fogvatartottak társadalomba való visszailleszkedését. A börtönszínház közel másfél éve működik az intézményben.

– Az ötlet körülbelül másfél évvel ezelőtt, 2014. novemberében fogant meg, ekkor volt egy lehetőség találkozni Pocsaji Ildikó színművésznővel, aki elvállalta a színjátszókör csoport foglalkoztatását. Ebből nőtte ki magát mára egy úgynevezett börtönszínház – mondta el Hafenscher Csaba Zoltán, a Békés Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka.

Az ünnepi műsorban résztvevő szereplők mindegyike oklevelet vehetett át. A háromtagú zsűri nem állított sorrendet a produkciók értékelését követően, ám az a fogvatartott, aki saját szerzeményét szavalta el, egy könyvet kapott ajándékba.