Aggódnak Hollandiában – elfogynak a bűnözők

Szerző: Dutch News, Fotó: Depositphotos.com / Szűcs Tamás / GloboPort

Link: http://www.globoport.hu/154243/aggodnak-hollandiaban-elfogynak-a-bunozok/

Dátum: 2016.03.22.
A holland ellenzék meghúzta a vészharangot – a kormány ugyanis ígérete ellenére további létszámleépítésbe kezd a büntetés-végrehajtásban. A kormány szerint nincs mit tenni. Muszáj bezárni a börtönöket, mert nincs elég bűnöző. Nem Utópia, Hollandia.

A holland kormány az elmúlt években már jelentős férőhelycsökkentést hajtott végre a fegyintézetekben. 19 kisebb börtönt zárattak be – mivel a cellák jelentős része kihasználatlanul állt. Mivel a trend folytatódik, és a bűnesetek száma feltehetően évi 0,9%-os csökkentést mutat az elkövetkező években is, öt éven belül további 3000 férőhely válik feleslegessé a börtönökben és 300 a javítóintézetekben. A belügyminiszter szerint muszáj leépíteni, hiszen az üres cellák fenntartása komolyan terheli az államháztartást, írja a Dutch News.

Az ellenzék szerint felháborító, hogy a kormány most 1900 fős leépítést tervez a bv-nél, és további 700 embert tennének át részmunkaidős állásba. Szerintük a kormánynak inkább azon kellene gondolkodni, hogyan tudná a munkalehetőségek fenntartása mellett hasznosítani a börtönöket – az első ilyen terv már meg is valósul. Hollandia ugyanis a kihasználatlan férőhelyeire külföldről hoz be elítélteket. Az első 240 norvég rab már meg is érkezett a Verhuizen börtönbe.

Címke:   férőhelycsökkentés létszámleépítés Hollandia