Azt mondta, szép vagyok, és ágyba hozza majd a kakaót nekem

Szerző: Kalas Györgyi, Fotó: Bődey János / Index

Link: http://index.hu/kultur/2016/03/03/azt_mondta_szep_vagyok_es_agyba_hozza_majd_a_kakaot_nekem/

Dátum: 2016.03.03.
Csavargás, drogozás, prostitúció – sorolják a lányok az esztergomi leánynevelő intézetben, amikor azt kérdezem, miért kerültek ide. Esszük a vacsorát, pörköltös tészta szafttal, savanyú káposztával. Öten ülünk az asztalnál, és az a kép kezd kirajzolódni, miszerint a történet szinte mindenkinél ugyanaz:

11-12 éves korban ismerkedés a drogokkal, főleg herbál, cigibe sodorva. Ötödiktől folyamatos lógás az iskolából, kiemelés a családból, szökések, csavargás, prostitúció.

„Én 12 évesen mehettem haza az intézetből a nagymamámhoz” – kezdi a történetét az egyik 14 éves lány, Brigi, aki két éve van Esztergomban, idén nyáron „szabadul”. Hazagondozása után a Facebookon ismerkedett meg egy 45 éves férfival, aki profilképe alapján bejelölte, ő meg visszajelölte, mert nagyon boldog volt, hogy 12 éves létére azt írja neki valaki, hogy milyen szép. Attól kezdve sokat cseteltek, míg a férfi rábeszélte, hogy költözzön hozzá. Brigi éjjel indult el biciklivel.

„Hogy mivel győzött meg? Hát, hogy mellette önálló lehetek. Saját házam és konyhám lehet, azt mondta, mellette én leszek a királynő. És ha akarom, reggel ágyba hozza a kakaót.” Brigit teljesen véletlenül látta meg a bátyja a buszmegállóban, majd a nagymama hívta a rendőröket, akik kimentek arra a címre, amit Brigivel találkozási pontként megbeszéltek. Ekkor derült ki, hogy a lányt már előre eladták külföldre. A lányt azonnal Esztergomba szállították védelmi okokból.

Az esztergomi leánynevelő intézet egy olyan speciális, zárt gyermekotthon, ahol súlyos beilleszkedési és magatartási zavarokkal küzdő lányokat helyeznek el, összesen egyszerre 64-et.  A 10 és 18 év közötti fiatalok a gyámhivatal javaslatára kerülnek ide, szakértői vizsgálat után. Az otthonvezető elmondása alapján a befogadáskor sokan elhanyagolt és alultáplált állapotban vannak. A lányok átlagosan két évet töltenek el itt, az intézmény teljesen zárt, a lakók eleinte egyáltalán nem mehetnek ki, később csak felnőtt kísérettel, és fokozatosan jutnak el az önálló kimenőig.

Az esztergomi intézetben lakó lányok egy része már fiatalon  találkozott a prostitúcióval. Sára és Judit, akiknek letelt az intézetben a két évük, és most készülnek majd távozni, már úgy gondolják, soha többé nem mennének ebbe bele, és elég erősnek érzik magukat, hogy visszatérjenek a régi életükbe. „Én már voltam otthon eltávozáson, és akkor is kínáltak a droggal, de nemet mondtam” – mondja nekem büszkén Sára. Egyetemre akar menni, jelenti ki utána teljes bizonyossággal, annak ellenére, hogy tízéves kora után egyáltalán nem járt iskolába, mert mint monda, barátai elhitették vele, hogy az nem menő. Neki szerencséje van, a családjához tud hazamenni, és hatalmas felelősséget érez kisebb testvérei iránt. Judit azonban az intézetbe tér vissza, 18 éves lesz idén, és most fogja befejezni a nyolcadikat. Bölcsődei gondozó szeretne lenni, hogy gyerekekkel foglalkozhasson.

Míg ők magabiztosan sorolják, miért is nem nyúlnak soha többé drogokhoz, és nem mennek el többet pénzért férfival, két újonnan érkezett tizenéves lány értetlenül néz rám.

Nagyon hosszú út, amíg valaki eljut oda, mint Brigi, és azt tudja mondani, hogy soha többet. A gyógyulásában az elkötelezett intézeti pedagógusok és nevelők mellett valószínűleg szerepet játszott Schermann Márta színész, rendező, aki a Norvég Civil Alap támogatásával megvalósuló, Árvaálom című komplex projektjében az intézet tagjainak tartott egy éven keresztül színházi workshopokat. A workshopok alapján végül egy színházi előadás is készült, mely most márciusban a Trafóban is látható lesz. Schermann egy interjúkon alapuló dokumentumszínházi előadással akarja bemutatni, milyenek az állami gondozott lányok életkilátásai. Az előadás egy prostituált szemszögéből mutatja be ezt az ördögi kört, hogyan öröklődik generációról generációra ez a végtelenül kiszolgáltatott életforma, aminek sok lány már nagyon fiatalon ki van téve.

Most, hogy a próbák vége felé Esztergomban jártunk, megnézhettük, mire is készültek itt a lányok az elmúlt egy évben. És bár a darabból egyelőre csak kis részlet rajzolódott ki, jó volt látni ezeket a lányokat ennyire vidáman.

A hangulat jó, szinte mindenki örömmel, lelkesen szerepel, de nem lehet nem észrevenni a kulcsra zárt ajtókat és a rácsokat az ablakon.

Címke:   leánynevelő intézet veszélyeztetettség esély