Drogprevenciós program börtönviselt fiataloknak

Szerző: Farkas Ildikó, Fotó: Juhász Ákos / Minap.hu

Link: http://minap.hu/cikkek/drogprevencios-program-bortonviselt-fiataloknak

Dátum: 2016.04.01.
A DRÓT-hoz több mint százan csatlakoztak. Becslések szerint Magyarországon csaknem 15 ezren használnak kábítószereket.

„Sokat gondolkodtam rajta, hogy letenném én is, mert nem jó útra vezet a drog. Én amiatt vagyok most is bent. S nem szeretnék már így visszakerülni” – Radics János a kábítószer miatt került bajba. Büntetését a fiatalkorúak börtönében tölti. Ő is bekapcsolódott abba a drogprevenciós programba, amit tavaly indítottak az elítélteknek.

A DRÓT a kábítószerek káros hatásainak bemutatása mellett önismereti és személyiségfejlesztő foglalkozásokat kínált több mint száz fogvatartottnak és családtagjaiknak is.

Juhászné Koós Edit, a Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény projektvezetője rámutatott, remélik, megváltozik egy-egy fiatal szemlélete a szerhasználatról.

– Ha ugyanabba a közegbe mennek vissza, akkor nem sok esélyük van arra, hogy beilleszkedjenek a norma- és jogkövető társadalomba – mondta.

A megyei büntetés-végrehajtási intézetben és a fiatalkorúak börtönében 2003 óta működik drogprevenciós részleg. A parancsnok szerint a börtönben nem lehet droghoz jutni, de sok olyan fiatal fogvatartottjuk van, aki bekerülése előtt szinte valamennyi kábítószert kipróbálta.

– Az egyik fiatalember azt mondta, ha nem kerül be a börtönbe, valószínűleg már nem is élne. Itt tudott tisztán maradni, itt nem tudott a droghoz már hozzájutni – fűzte hozzá Joó László.

A kábítószerek miatt a börtönök világa is átalakult. A biztonsági intézkedések sokkal szigorúbbak lettek.

– Magyarországon a beszélőkre be lehetett hozni akár egy egész pulykát vagy egy egész tortát, és azt el lehetett fogyasztani a beszélőn – mondta Fliegauf Gergely, az OPCAT Nemzeti Megelőző Mechanizmus Főosztály Alapvető Jogok Biztosának Hivatala főosztályvezetője. – Gyakorlatilag nem lehetett olyan dolgot becsempészni, ami kifejezetten veszélyeztette volna az intézetek biztonságát. Most pedig egy pulykával, vagy egy tortával, a kábítószer tömegével bejöhet.

A börtönviselt fiatalok drogprevenciós programját az Emberi Erőforrások Minisztériuma is támogatta. A Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet közreműködésével másfél millió forintot költöttek a fiatalok felvilágosítására.


Címke:   Miskolc fiatalkorúak drogprevenció program