Egymást terrorizáló gyerekek, szexuális erőszak az otthonban

Szerző: Farkas Melinda, Fotó: Béres Attila / Magyar Nemzet Online

Link: http://mno.hu/belfold/egy-honapra-bezart-gyermekek-1335673

Dátum: 2016.04.02.
Személyi szabadság jogsértő korlátozása, pszichológusi létszámhiány, terror a gyerekek között, vetélés, drog, szexuális erőszak, elégtelen élelmezés, omladozó vakolat – többek között ezt tartalmazza a viselkedési zavarokkal küzdő gyerekeket gondozó Somogy Megyei Zita Gyermekotthonról készített OPCAT jelentés. A dokumentumból kiderül: bár az intézmény nem zárt, a bekerülő gyerekek jelentős részét egy hónapig nem engedik ki az otthon területéről, és a szüleikkel való személyes kapcsolattartást is megtiltják nekik. A gyerekek egy része terrorizálja a többit, az erőszakos eseteket az intézmény sokszor késve jelenti. Az ombudsmani hivatal a gyermekvédelmi törvény módosítását kéri a kormánytól, mert szerintük ma indokolatlanul hosszú ideig korlátozható a gyerekek személyes szabadsága az otthonokban.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala (AJBH) legújabb OPCAT-ellenőrzését – amelynek keretében olyan intézményeket vizsgálnak, ahol korlátozzák az emberek személyes szabadságát – az állami fenntartású kaposvári Zita speciális gyermekotthonban folytatta le.

Az intézményben disszociális zavarokkal küzdő (más néven antiszociális) gyermekeket nevelnek, egyetlen épületben, nyolcfős csoportokban, nemek szerint elkülönítve. Az ellenőrzés ideje alatt az intézményben négy csoport működött, ebből csupán egyet alkottak lányok, és az egyik csoport létszáma jelentősen meghaladta a jogszabályban előírtat. Az ombudsmani hivatal szerint a csoport túltelítettsége alkotmányosan visszás, ráadásul súlyosbítja a helyzetet, hogy egy évvel korábban már az illetékes gyámhivatal is túlzsúfoltságot tapasztalt, és kérte ennek megszüntetését a fenntartótól, mégsem történt semmi érdemi intézkedés az ügyben.

Egymást terrorizálják


A gyermekek közötti erőszak sem ritka az intézményben. Az egyik bentlakó elmondása alapján „ütni kell, hogy elfogadjanak”, itt mindenkit piszkálnak, aki új vagy nem áll ki magáért. Egymás cukkolása, szekálása rendszeres, ezt nem minden gyermek tudja jól kezelni. Több dolgozó is jelezte, hogy súlyos probléma adódhat abból, amikor egy-egy olyan gyermek kerül vissza az otthonba, aki időközben büntetés-végrehajtási intézményben is volt. Az ilyenek ugyanis gyakran hoznak olyan agresszív viselkedésmintákat magukkal, amelyeket aztán alkalmaznak is: terrorban tartják a többieket, hangzott el egy gyermekfelügyelő részéről.

Két éve például négy, javítóintézetből szabadult gyermek került egy csoportba. Nagyon megsokasodott akkoriban az agresszió. A hangadó úgy került el az intézményből, hogy feljelentést tettek ellene, mert megtámadott valakit. Ez a gyermek terrorizálta a többieket. Azok szóltak a nevelőknek, a szembesítésnél azonban már nem mertek ellene vallani. A dolgozók szerint sok gyerek kifejezetten felnéz a büntetés-végrehajtásból kikerülő fiúkra. Ezzel a kihívással a gyermekfelügyelők nehezen birkóznak meg, legtöbbjük azt szeretné, ha az érintett gyermekeket áttennék máshová.

Az intézményben a közelmúltban volt egy súlyos szexuális erőszakkal kapcsolatos ügy is: az egyik fiú arra kényszerített egy másikat, hogy orálisan kielégítse, illetve hogy análisan közösüljenek. Az ügyben rendőrségi feljelentést tettek, ám csak három héttel a cselekmény után. Ezzel egy időben vették fel az orvosi látleletet is, amely akkor persze már nem szolgált érdemi információval. A sértett gyermek később visszavonta az abúzusra vonatkozó állítását. Kérdés, hogy mennyire önszántából.

A gyermekfelügyelők persze igyekeznek megakadályozni a fizikai agressziót. Ha a helyzet súlyosabb, feljelentést tesznek. További lehetőség, hogy az áldozatot szükség esetén „átmenekítik” másik csoportba. Az ombudsmani hivatal jelentése ugyanakkor leszögezte: a lánynövendékek közötti erőszak kezelésének lehetőségeit jelentősen korlátozza, hogy az intézmény csupán egyetlen leánycsoportot működtet. Így náluk sem a másik csoportba való áthelyezés, sem az agresszor és az áldozat elkülönítése nem alkalmazható. A jelentés hangsúlyozza: az intézmény a jelenlegi helyzetben a lánygyermekek körében veszélyezteti az embertelen bánásmód tilalmát, továbbá több, az alaptörvényben biztosított joggal kapcsolatosan visszásságok történnek.

Egyetlen pszichológus

A gyermekotthon épületének állaga rendkívül leromlott, kívülről a vakolat nagy felületeken levált, az alsó szinten vizesedés, máshol beázás nyoma látszik. Valamennyi ablakon rács. A szobák berendezése puritán, néhol kifejezetten szegényes. A helyiségekben több helyen rongálás, gyújtogatás nyomai, emellett látni beütött, átlyukadt ajtót, letépett ablakkilincset, szétlyuggatott, foltos matracot, törött szekrényt és fiókot. A beázás és vizesedés egészségi kockázatot hordoz, a törött kilincsek, a sérült bútorok és a kilógó vezetékek balesetveszélyesek lehetnek.

Az intézményben orvosi státus nincs, egy szakápolót foglalkoztatnak. Pszichiátriai ellátást – ez leginkább a megfelelő gyógyszerek felírását jelenti – a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház Pszichiátriai és Addiktológiai Centrumának gyermek- és ifjúsági szakrendelése nyújt. A gyermekek intézményen belüli mentálhigiénés ellátása egyetlen pszichológus vállát nyomja. A szakemberek fluktuációja igen nagy, így tartósabb, hosszabb terápiára szinte alig van lehetőség, holott ez nélkülözhetetlen lenne a disszociális személyiségzavaros, sokszor pszichoaktív szereket használó gyerekek számára. Több dolgozó is jelezte, a kábítószer igen súlyos probléma az intézményben, elsősorban a „biofű” és a dizájnerdrogok.

A helyi drogkereskedelem célpontjai nemritkán kifejezetten a szakellátásban lévő gyermekek: „A dílerek úgy gondolkoznak, hogy ha bejön egy új anyag, akkor először a zitásokon kell kipróbálni” – hangzott el a jelentés szerint az egyik dolgozó részéről. Súlyosbítja a problémát, hogy mivel nincs pénzük, a gyermekek főleg a legolcsóbb szereket használják, ám épp ezek a legkárosabbak vagy leginkább kockázatosak.

A növendékek számára egyébként nincs előírva fogamzásgátló szerek vagy módszerek alkalmazása, így időről időre előfordul nem tervezett várandósság. A legutóbbi ilyen eset néhány hónappal a látogatás előtt történt, a terhesség vetéléssel végződött.

Címke:   gyermekotthon ellenőrzés jelentés OPCAT