Rabok újítják fel a játszóteret

Szerző: E. CS./Szoljon.hu / Pogány Attila, Fodor Ferenc/Szolnok TV

Link: http://www.szoljon.hu/jasz-nagykun-szolnok/kozelet/rabok-ujitjak-fel-a-jatszoteret-659239

Dátum: 2016.04.07.
Fegyveres őrök vigyázzák a rendet a szolnoki NEFAG játszótéren, ahol szürke ruhába öltözött emberek festik a kerítést, játékokat.

– Egy régmúltra visszanyúló együttműködésről van szó a szolnoki börtön és a NEFAG között – magyarázza  a NEFAG Zrt. erdészeti igazgatója, Donkó Károly. – Mi minden évben több fenyőt biztosítunk a börtön részére, hiszen elengedhetetlen eleme a karácsonyi ünnepnek a karácsonyfa. Ez a régi jó kapcsolat inspirálhatta az ötletet, hogy segítséget nyújtsanak a fogvatartottak a játszótér felújításánál. Most itt vannak, és a kerítést festik át, valamint a játszótér fajátékait – mondja az igazgató.

– A fogvatartottak a város számos pontján végeznek munkákat, az önkormányzattal is van együttműködési megállapodásunk – mondta el Fazekas László alezredes, büntetés-végrehajtási osztályvezető. – Ennek keretében részt vettünk a Zagyva-parti szemétszedési és területrendezési akcióban, valamint a Szolnok segít programban is. Az elítéltek önkéntesen vesznek részt ezekben a feladatokban, mely egyfajta szimbolikus jóvátételi program, mely során nem közvetlenül a sértettet, hanem a közösséget kártalanítja, a társadalom számára végezzenek helyreállító tevékenységet – hangsúlyozta.

Fazekas László hozzátette, a hosszú évekre visszanyúló együttműködés jegyében a szolnoki büntetés-végrehajtási intézet megkereste a NEFAG-ot, hogy miben tudnák segíteni a munkájukat, ekkor esett a választás a játszótérre, ahol jelenleg hat rab dolgozik, akik mind önként jelentkeztek a feladatokra. Ezek az emberek a hétköznapok során is aktívan dolgoznak az intézeten belül, többek között műhelyekben, konyhán, mosodán – díjazás nélkül. Jelenleg a szabadidejük alatt végzik a festési munkákat. Az alezredes még elmondta, nagyon sokan jelentkeztek a feladatokra, azonban szelektálni kell a jelentkezők között.

Az egyik részt vevő rabbal is beszélhettünk. Csőke József karbantartó munkákat végez a börtönön belül, régen ezen a területen is dolgozott.
– Önként jelentkeztem a feladatra – mondta az elítélt. – Amikor tudomást szereztem erről a lehetőségről, azonnal jelentkeztem, hiszen a munka mellett csak a szabadban dolgozhatunk, ami nagyon jó. Szívesen veszek részt a jóvátételi programban, egyrészt azért, mert hasznos dolgokat csinálunk, másrészt erkölcsileg is segít, hiszen jót teszünk – tette hozzá.


Címke:   Szolnok jóvátétel munkáltatás reintegráció