Dicséretet kaptak Európától, de attól még kívánni valót hagynak maguk után az olasz börtönök

Szerző: Pauline Couble, Associazione Antigone / liberties.eu

Link: https://www.liberties.eu/hu/news/europa-tanacs-megdicserte-olasz-bortonoket-de-vannak-meg-gondok

Dátum: 2016.04.08.
Jelenleg 45 000 férőhelyre 54 000 rab jut: a börtönök túlzsúfoltságát nézve Olaszország Európában a 11-dik.

Az Európa Tanács közzé tette a SPACE (Éves Büntetőügyi Statisztika) legutóbbi jelentését. Eszerint Olaszországban tavaly ugyan javult, de még mindig nem tökéletesen kielégítő a helyzet: továbbra is gondot jelent a börtönök túlzsúfoltsága és a börtönbeli állapotok silánysága.

Az Emberi Jogok Európa Bírósága már 2013-ben elítélte Olaszországot a börtönök túlzsúfoltságáért az Emberi Jogok Európai Egyezményének 3-dik, kínzást és kegyetlen, embertelen illetve megalázó bánásmódot tiltó cikke alapján.

A bíróság akkor egy évet adott az országnak a helyzet javítására. Egy nemrég kiadott SPACE-jelentésből az derül ki, hogy részben sikerült azóta elérni a kitűzött célt, és valóban csökkent a túlzsúfoltság - de ettől még nem oldódott meg a probléma.

A probléma megoldása mellett elkötelezett Andrea Orlando igazságügyi miniszter kedvező állásfoglalása ellenére még sok a tennivaló. Momentán 54 000 rab jut 45 000 férőhelyre, amivel Olaszország a 11-dik helyet foglalja el a börtönök túlzsúfoltságát jelző európai ranglistán.

Minden baj forrása


A problémát nem lehet félvállról venni, hiszen súlyos következményekkel jár az elítéltek életminőségére nézve. Az Antigone országos börtönmegfigyelő intézete szerint van, ahol négy négyzetméteresnél is kisebb cellában élnek a rabok, nem törődnek az egészségükkel, és nem kapnak megfelelő tanulási és munkalehetőségeket.

A silány börtönbeli körülmények erőszakhoz és öngyilkossághoz vezethetnek: az olasz börtönökben a halálesetek 27,5 százaléka öngyilkosság miatt következik be, míg az európai átlagban 11,2 ugyanez az arány. A számok világossá teszik, hogy az olasz börtönrendszer reformra szorul.

Rengetegen ülnek kábítószer miatt


Az Éves Büntetőügyi Statisztika jelentéséből az is kiderül, hogy az olaszországi elítéltek 34,7 százaléka kábítószeres ügyből kifolyólag került letartóztatásba; Európában ugyanez az arány 16,5 százalék. Ugyanakkor az egész kontinenst nézve elmondható, hogy a bebörtönzések első számú oka a kábítószerrel való visszaélés.

Érdemes tehát megfontolni a kábítószerrel összefüggő kisebb vétségek dekriminalizálását és a drogpolitika reformját. Ezzel egyszersmind (részben) sikerülne megoldani a börtönök túlzsúfoltságának problémáját, mindenekelőtt ami Olaszországot illeti.

Címke:   zsúfoltság statisztika Európa Tanács Olaszország