A rabok hozzájárulnak a fogvatartás költségeihez

Szerző: Hanol Erzsébet / Tolnai Népújság Online

Link: http://www.teol.hu/tolna/kozelet/a-rabok-hozzajarulnak-a-fogvatartas-koltsegeihez-659581

Dátum: 2016.04.09.
Jogos társadalmi igény, elvárás, hogy az elítéltek a börtönben dolgozzanak, hozzájárulva fogvatartásuk költségeihez, így van ez a Tolna megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben is.

A büntetés-végrehajtás egyik kiemelt feladata és célja a fogvatartottak foglalkoztatása, az állampolgárok részéről pedig teljesen jogos társadalmi igény és elvárás, hogy a rabok hozzájáruljanak a fogvatartásuk költségeihez – mondta Soczó László bv. ezredes, a Tolna megyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka. Ennek megfelelően természetesen a szekszárdi börtönben is végeznek munkát az elítéltek. Alapvetően költségvetési munkáltatás folyik, vagyis az intézet fenntartásához járulnak hozzá – magyarázta a parancsnok. Szak- és segédmunkások dolgoznak a börtön konyháján, illetve a házi műhelyben, ezeken kívül pedig fodrász, raktáros, könyvtáros és takarító munkaköröket látnak el a fogvatartottak.

Alkalmanként a börtön falain kívül is végeznek munkát az elítéltek, ilyen például a „Börtön a városért” elnevezésű program. A szekszárdi önkormányzattal kötött megállapodás révén többek között a nagy városi rendezvények utáni takarításban segítenek, de nemrégiben rabok tisztították meg a Parókia templomkertjét és a Séd patak árterét is. A jövő héten pedig Tavaszi Nagytakarítás elnevezésű nagyszabású városi akcióban vesznek részt, természetesen felügyelettel. Soczó László az intézeten kívüli munkavégzés kapcsán arról is beszélt, hogy ősszel a déli határzár építésénél mind a személyi, mind a fogvatartotti állományuk aktívan közreműködött, amely példaértékű volt.

A parancsnok úgy fogalmazott, hogy a munka jutalom, hiszen munkavégzés közben gyorsabbnak tűnik az idő múlása, és némi pénzt is keresnek vele a fogvatartottak, amit saját célokra, például a telefonjuk feltöltésére fordíthatnak. Az elítéltek döntő többsége ezért él ezzel a lehetőséggel, bár előfordulnak kisebb-nagyobb fegyelemsértések, amelyek adott esetben munkahelyről történő leváltást vonhatnak maguk után.

Helyi vállalkozó foglalkoztathat

Soczó László arra is kitért, hogy korábban önkormányzati céggel és helyi vállalkozóval volt szerződésük, amelyeknél enyhébb végrehajtási szabály alá tartozó elítéltek dolgozhattak. Ez bevételt jelentett a börtönnek, viszonylag olcsó és jó munkaerőt a foglalkoztatónak és a fogvatartott javára is volt, hiszen az érdemi foglalkoztatás is reintegrációs célokat szolgált.
A Tolna megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben továbbra is nyitottak erre a megoldásra, jelenleg is folynak egyeztetések ez ügyben. A lehetőségeik ugyan „házon belül” korlátozottak, mivel az intézmény a belvárosban, viszonylag kis helyen van. Ugyanakkor a parancsnok reményei szerint, előreláthatólag júniustól 8-10 fogvatartottnak lesz módja a huzamosabb munkavégzésre egy helyi vállalkozónak köszönhetően. A feladatuk az lesz, hogy tolltartó dobozokat illesszenek össze. – Az intézmény jelenlegi telítettsége lehetővé teszi, hogy szükség szerint akár egy zárkát is felszabadítsanak erre a célra.

Tanulhatnak, szakmát szerezhetnek


Korábban általános és középiskolai oktatás is volt a szekszárdi börtönben, tavaly pedig kompetencia és készségfejlesztő tréningen vett részt nyolcvan fogvatartott, illetve két szakmaképzést – ingatlanfenntartó, karbantartó és asztalosipari szerelő – is indítottak, ezeken összesen negyvenen tettek vizsgát. A bizonyítványban nem szerepel, hogy azt börtönben szerezte a tulajdonosa, így ez nem jelenthet számára hátrányt a nyílt munkaerő-piacon. – Ha van hozzá akarat, akkor nem lehetetlen az elhelyezkedés és a jó útra térés – mondta Soczó László, hozzátéve, hogy a bv-dolgozók szakmailag mindent megtesznek, de az előrelépéshez, a társadalomba való visszailleszkedéshez a szabadulás előtt állók részéről is kell a szándék, az akarat.
A parancsnok felidézte egy kollégája példáját is, aki köszönő levelet kapott egy szabadult elítélttől, aki a börtönben szerzett szakmát, és aztán el tudott vele helyezkedni a kinti életben, amit mindenképpen sikerként lehet elkönyvelni.


Címke:   Szekszárd munkáltatás költségviselés reintegráció