Egyre több magyar ülhet angol börtönökben

Szerző: Daily Express / Somogyi Dorottya / VS.hu

Link: http://vs.hu/kozelet/osszes/egyre-tobb-magyar-ulhet-angol-bortonokben-0410#!s0

Dátum: 2016.04.10.
Európa börtönszigete lesz lassan az Egyesült Királyság, ahol csaknem két és félszeresére nőtt az EU állampolgár elítéltek, főként a kelet-európaiak száma.

Évente 150 millió fontjába kerül a brit adófizetőknek, hogy az EU-ból származó elítéltek Nagy-Britanniában töltik le a büntetésüket, írja a Daily Express.

A Európai Unió Bírósága (European Court of Justice) kedden hozott döntést arról, hogy nem lehet börtönbüntetésük letöltésére hazaküldeni azokat az uniós állampolgárokat, akiket otthon emberi jogaik sérelme fenyegeti. A döntés magyar és romániai előzetes letartóztatásban lévő foglyokat érintett, akiket azért nem lehet Németországból visszaküldni, mert jogaikat veszélyeztetik a hazai börtönviszonyok. Az ECJ állásfoglalását a brémai bíróság kérte, mivel a két embert ott tartóztatták le.

Az EU és az Egyesült Királyság közötti megállapodás értelmében Anglia hazaküldheti börtönbüntetésük letöltése céljából az elítélteket, ennek ellenére tavaly mindössze 19 uniós állampolgárt küldtek haza.

A brit börtönökben ülő 10,500 külföldinek csaknem a fele másik uniós állam polgára, számuk csaknem két és félszeresére nőtt az elmúlt tíz évben. 867 lengyel, 614 román, és 542 litván állampolgár, derül ki egy korábbi összesítésből.

Címke:   külföldi fogvatartottak Kelet-Európa Anglia