„Uram, ön mit választ: a 30 év börtönt, vagy a kasztrálást?” – Egy bírói kérdés, ami hatalmas botrányt okozott

Szerző: Knowledgenuts / F. Zs. / Lemon.hu

Link: http://lemon.hu/2016/04/10/uram-mit-valaszt-30-ev-bortont-vagy-kasztralast-tette-fel-kerdest-egy-biro-1985-ben/

Dátum: 2016.04.10.
Nehéz döntésnek tűnik, de nem csak elméletben létezik: ezt a kérdést tette fel a bíró 1985-ben egy nemi erőszakkal elítélt férfinak, Roscoe James Brown-nak és két bűntársának Dél-Karolinában.

A három férfi 6 órán át kínzott és erőszakolt meg egy 23 éves nőt, nem mellesleg Brown gyermeke anyját. Elizabeth Daniel és Brown gyereket nemzettek, a férfi azonban nem akart gyerektartást fizetni. Elizabeth beleegyezett, hogy egy motelban találkoznak, és megbeszélik az ügyet. Ott azonban a férfi két másik haverjával berúgva várta a nőt, majd brutálisan megerőszakolták és megkínozták. Elizabeth majdnem két liter vért vesztett, de ennek ellenére sikerült kijutnia a szobából és segítséget kérnie. A három elkövetőt hamar letartóztatták, és az egész sima bírósági ügynek ígérkezett.

Igen ám, de a tárgyaláson bíró egészen bizarr kérdéssel fordult a három elítélt felé: a harminc év börtönt választják, vagy a művi kasztrálást?

A kérdés nyomán hatalmas felháborodás keletkezett az ügy körül, sokan túl enyhe büntetésnek érezték a kasztrálást, mások pont azt tartották alkotmányellenesnek. Az ügy végül Dél-Karolina legfelsőbb bíróságáig jutott, ahol kimondták, hogy a kasztráció kegyetlen és szokatlan büntetés – miközben több amerikai államban alkalmaznak kémiai kasztrációt a szexuális bűnözők esetében – és az elítéltekre börtön vár, még akkor is, ha ők maguk inkább a kasztrációt és öt év próbaidőt választották volna.

A három férfi azóta letöltötte börtönbüntetését, és a dél-karolinai szabályoknak “hála” meglehetősen korán szabadultak. Egyikük, Michael Braxton ismét nemi erőszakot követett el, és jelenleg úgy néz ki, 2021-ben szabadul legközelebb.


Címke:   kasztrálás nemi erőszak büntetés megelőzés