Új hegesztőcsarnok fogvatartottak foglalkoztatására Szegeden

Szerző: SZEGEDma.hu

Link: https://szegedma.hu/hir/szeged/2016/04/uj-hegesztocsarnok-fogvatartottak-foglalkoztatasara-szegeden.html

Dátum: 2016.04.13.
Új hegesztőcsarnokot adtak át április 13-án Szegeden, a Nagyfa-Alföld Kft. telephelyén. Az üzemben fogvatartottakat foglalkoztatnak majd, akiknek lehetőségük nyílik büntetésük letöltése során hegesztőként dolgozni, illetve a beruházó KÉSZ Ipari Gyártó Kft. finanszírozásában kitanulni a hegesztő szakmát. Mindez nagyban hozzájárul a társadalomba történő reintegrálásukhoz a szabadulásuk után.

Az új csarnokban huszonkét elítélt kap majd lehetőséget arra, hogy hegesztőként dolgozzon, illetve kitanulja a hegesztő szakmát. Tízen fémből készült korlátokat és lépcsőket hegesztenek, tizenkét elítélt pedig a beruházó KÉSZ Ipari Gyártó Kft. finanszírozásában a hegesztőszakmát tanulja a Szegedi Szakképzési Centrum szervezésében. A programba azokat az elítélteket válogatta a Szegedi Fegyház és Börtön és a Nagyfa-Alföld Kft. szakmai munkacsoportja, akik egészségügyileg alkalmasak, együttműködő, normakövető magaviseletűek pedig alacsony biztonsági kockázatot jelent a foglalkoztatásuk.

A szalagátvágással egybekötött ünnepélyes átadóünnepségen Uhrinyi Balázs, a KÉSZ Ipari Gyártó Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: “A KÉSZ Csoport hosszú évek óta szoros kapcsolatban áll a büntetés-végrehajtással, hiszen mi terveztük, építettük és üzemeltetjük a Tiszalöki Országos Büntetés-végrehajtási Intézetet, valamint nagy szerepet vállalunk az elítéltek foglalkoztatásában. Emellett a KÉSZ Csoport fokozott figyelmet és energiát fordít a szakképzésre, a munkahelyteremtésre, illetve a fogvatartottak társadalomba történő reintegrálására. A hazai munkaerőpiacon nagyon kevés a fémipari szakmákban jártas szakember, a jelen kezdeményezés nagyban hozzájárulhat a hiány csökkentéséhez.”

Katona Tibor bv. ezredes, a Nagyfa-Alföld Kft. ügyvezető-igazgatóhelyettese megköszönte a közreműködőknek az üzem kialakításában nyújtott segítséget, “hiszen egy biztos szakmával szabaduló fogvatartott hamarabb visszatalál a munka világába.” Hozzátette, hogy társaságuk folyamatosan keresi a lehetőséget a külső vállalkozásokkal való együttműködésre. A most átadott hegesztőüzembe a Szegedi Fegyház és Börtön III. objektumából, Nagyfáról érkező elítéltek dolgoznak majd. Mire ők szabadulnak, “az oktatásnak köszönhetően a helyükbe tudnak állni a frissen képzett hegesztő szakmunkások.”

A KÉSZ Csoport kecskeméti acélszerkezet gyára stratégiai jelentőségű a cégcsoport számára, hiszen évente több ezer tonna acélszerkezetet gyártanak. Itt készült a Skycourt acélszerkezete, valamint innen exportálnak kész, már megmunkált acélt a világ számos pontjára, többek között: Dubaiba, az USA-ba, Chilébe, Németországba, Törökországba és Szaúd-Arábiába is. KÉSZ Csoporthoz tartozó Mahart Tiszayacht Kft. szeged-tápéi üzemében pedig hajózással és vízépítéssel kapcsolatos acélszerkezeteket készítenek.


Címke:   Szeged munkáltatás fejlesztések reintegráció