Ökumenikus cigánymissziós imanap Tiszalökön

Szerző: bv.gov.hu, Fotó: Tiszalöki Országos Bv. Intézet / reformatus.hu

Link: http://reformatus.hu/mutat/12186/

Dátum: 2016.04.15.
Bogárdi Szabó István is részt vett a tiszalöki büntetés-végrehajtási intézményben április 8-án tartott ökumenikus cigánymissziós imanapon.

A Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke megfogalmazta, hogy ha odaállunk Isten tükre elé, csalhatatlanul meglátjuk benne magunkat. Azt követően a hívő fogvatartottak gyülekezete meghallgatta a Wáli István Református Cigány Szakkollégium egyik fiatal tehetségének hegedűjátékát is.

A szakkollégium igazgatója, Mózes Áron igei köszöntőjének alapgondolata az volt, hogy Isten tetteinek fókuszában a kegyelme áll. Bemutatta a hallgatóságnak az intézményt, majd a tanulók előadták a Max Lucado tanulságos történetét Pancsinellóról, a foltmanóról.

A vendégek megtekintették az APAC részleget, ahol Magyari Márton a Magyar Testvéri Börtöntársaság ügyvezető igazgatója és Katona Csilla szakmai vezető bemutatta a részleg működését, valamint a börtöntársaság kapcsolatát a büntetés-végrehajtással. Porcsalmy Zoltán a Magyar Református Cursillo titkára cursillo-s tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal, és ismertette annak hagyományait.

Délután a megemlékezés családi istentisztelettel folytatódott. Az APAC részleg elítéltjei hozzátartozóik körében hallgathatták meg Molnár Erzsébet igazgató lelkész igei köszöntését, aki egyben bemutatta a Magyar Evangélikus Egyház Roma Szakkollégiumának munkáját. A szakkollégisták ezután előadással kedveskedtek, és bemutatták a Passiót. Lippai Csaba görög katolikus börtönlelkész a szeretetet állította prédikációjának középpontjába, kiemelte az egymás iránti érzelmek – mint az öröm és a hiányérzet – fontosságát.

Az imanap záró gondolatait Balogh Barnabás, a Magyar Református Szeretetszolgálat lelkész igazgatója mondta el, aki felhívta a hallgatóság figyelmét arra, hogy Isten törvényében nincsenek kisbetűs részek. Úgy fogalmazott, hogy mindannyian eladósodottak vagyunk. Egymásnak vagyunk adósok, szeretettel.

Április első vasárnapján emlékezünk meg a roma kultúra napjáról. A megemlékezést Magyarországon első alkalommal 1993 áprilisában tartották meg Budapesten a Magyar Írószövetség székházában, amelyhez a tiszalöki országos büntetés-végrehajtási intézet már ötödik alkalommal csatlakozott.

Címke:   Tiszalök imanap cigánymisszió püspök