Mit mondana közvetlenül a halála előtt?

Szerző: Munk Veronika, Fotó: Per-Anders Pettersson / Index

Link: http://index.hu/kulfold/2016/04/17/halal_kivegzes_utolso_szo/

Dátum: 2016.04.17.
Ha pontosan tudná, hogy perceken belül meg fog halni, és semmilyen remény nem maradt az ön számára, akkor nagyon valószínű, hogy nem szomorkodna, nem negatívkodna, hanem csupa nyugodt és pozitív gondolat töltené meg az elméjét. Legalábbis erre jutott két amerikai kutató, akik halálraítélt bűnözők utolsó mondatait vizsgálták meg, közvetlenül azelőtt, hogy a méreginjekciót megkapták volna. Szeretet, család és isten áll a halál előtti kommunikációjuk középpontjában.

 „Először is bocsánatot szeretnék kérni mindazért a fájdalomért, amit nektek okoztam. Sajnálom, hogy nem tudom őket visszahozni. Bárcsak másként lett volna. Tudom, hogy nehéz lenne megérteni, hogy mi történt aznap éjjel, és nem tudom őket visszahozni, bármennyire is szeretném. Szeretem a kislányomat és mindenkit, aki támogat. Imádkozom Istenhez, hogy vigyázzon rátok. Senkinek nem kívánok semmi rosszat. Megértem a felháborodásotokat és hogy dühösek vagytok rám. Isten legyen mindannyiunkkal” – ezek egy 58 éves férfi szavai, akit idén március 9-én az Egyesült Államokban végeztek ki azért, mert még 1997-ben egy vadászpuskával megölte a volt feleségét, és azt a három férfit is, akivel a nő éppen szexelt.

A texasi büntetés-végrehajtási intézet nyilvánosságra hozta egy méretes adatbázisban az összes halálbüntetésre ítélt és kivégzett bűnözőnek a kivégzés előtti percben elhangzó utolsó mondatait, ezeket bárki elolvashatja. Két amerikai pszichológus 407 elítélt utolsó mondatait válogatta ki a listából, és tartalomelemző szoftverrel vizsgálták, hogy mekkora arányban tartalmaznak pozitív és negatív kifejezéseket.

Az 1982 és 2015 között Texasban kivégzett elítéltek listájából vettek mintát, akik közül a legfiatalabb 24 éves, a legidősebb 67 éves volt, és átlagosan 11 évet töltöttek el a halálsoron. Sőt, volt olyan is, aki 31 évet.

„Csak úgy kezdjek el beszélni? Oké. A fal mindkét oldalán lévőknek mondom, azt szeretném, ha tudnátok, hogy szeretlek titeket. Sajnálom, hogy a gyereknek meg kellett halnia, de nem kellene itt lennem. Mondjátok el a családomnak, hogy szeretem őket és találkozunk a Mennyországban. Végeztem. Mindannyiótokat szeretem” - mondta egy másik halálra ítélt.

A két amerikai pszichológust, Sarah Hirschmüllert és Boris Egloffot elsősorban az érdekli, miként nézünk szembe félelmeinkkel és a közelgő halál tudatával. Ezért böngészték végig a texasi halálsoron várakozó elítéltek utolsó szavainak gyűjteményét. Ők azok az emberek ugyanis, akik nem csupán félik a halált, de pontosan tudják is, hogy számukra mikor következik be. Az utolsó szó jogán elmondott mondatok után pár perccel.

Címke:   kivégzés utolsó szó tanulmány statisztika