Az életfogytosok börtönkörülményein enyhítene a kínzáselleni szervezet

Szerző: Bátorfy Attila, Fotó: Kummer János / VS.hu

Link: http://vs.hu/kozelet/osszes/az-eletfogytosok-bortonkorulmenyein-enyhitene-a-kinzaselleni-szervezet-0418#!s1

Dátum: 2016.04.18.
Szerintük embertelen úgy élete végéig fogva tartani valakit, hogy nem nyílik lehetősége kiszabadulni.

A Kínzást Megelőzni Hivatott Európai Bizottság új éves jelentésében arra hívja fel az Európa Tanács 47 tagállamát, hogy nézzék át az életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek bánásmódjára vonatkozó szabályaikat és gyakorlatukat, és próbálják meg a társadalomba való visszavezetésük lehetséges módjait átgondolni.

A bizottság elnöke, Mykola Gnatovskyy szerint embertelen úgy élete végéig fogva tartani valakit, hogy nem nyílik lehetősége kiszabadulni. "Ez nem azt jelenti, hogy minden egyes elítéltet szükségszerűen ki kell engedni egyszer, de a személyre szabott tervezéssel és ellenőrzéssel az egyes eseteket újra lehetne értékelni és felmérni, hogy az elítélt mikor és milyen körülmények között tudna visszatérni a társadalomba" - nyilatkozta.

Az elnök szerint a tapasztalat azt mutatja, hogy az életfogytosok nem feltétlenül veszélyesebbek a társadalomra más elítélteknél. "Alapelvünk, hogy az életfogytiglani ítélet soha nem lehet végleges eredmény, minden elítélt esetét a hatóságoknak egyéni elbírálás alá kell vetniük" - tette hozzá.

Nem egységes az európai szabályozás

A legtöbb európai országban 20-30 év börtönfogság után van lehetőség arra, hogy bizonyos feltételekkel az életfogytiglani elítélt szabadulhasson, ám számos országban - köztük Bulgáriában, Litvániában, Máltán, Hollandiában, és bizonyos bűntényekre vonatkozóan Magyarországon, Szlovákiában és Törökországban - nincs. Ezeket az országokat a bizottság arra sürgeti, hogy gondolják újra a vonatkozó törvényeiket.

Szintén a legtöbb európai országban az életfogytosok ugyanazokkal a jogkörökkel bírnak, mint más elítéltek, együtt tartják őket fogva, ugyanúgy joguk van a munkához, a tanuláshoz, rekreációsokhoz és a külvilággal való kapcsolattartáshoz.

Ezzel szemben Örményországban, Azerbajdzsánban, Bulgáriában, Lettországban, Moldáviában, Romániában, Oroszországban, Törökországban és Ukrajnában nagyon szigorú körülmények között, a többi elítélttől elkülönítve tartják őket fogva.

A bizottság ugyanakkor elismerően ír arról, hogy az elmúlt években sok országban javultak az életfogytiglanra ítéltek körülményei, ugyanakkor azt írják, hogy sok tennivaló maradt még hátra.

2014-ben az Európa Tanács 47 tagországában összesen 27 ezer életfogytiglani elítélt volt.

Címke:   tényleges életfogytiglan börtönkörülmények