Fogvatartottak fotóiból nyitottak kiállítást

Szerző: Báthory Gyöngyvér, Szűcs Anett, Sulcz Roland / Somogy Televízió

Link: http://www.somogytv.hu/cikkek/114254

Dátum: 2016.04.19.
Ízek, ételek, épületek és a párkapcsolat utáni vágyakozás - képeken vallanak az egykori elítéltek a szabadulásukat követő első napokról. Egy projekt keretében a fogvatartottak fotókon örökítették meg a szabadulásuk utáni időszak hétköznapjait. A fényképekből most Ez már a szabadság? címmel nyílt kiállítás. Az alkotásokat a kaposvári börtön mellett a nagyközönség az Együd Árpád Kulturális Központban megtekintheti.

Horváth Márton:
A szabadulásomat követően egy olyan három héttel indult ez a fotós projekt, amit az Adj Hangot Egyesület tűzött a zászlójára és hát ezt választották ki, a Szabad játék című fotómat.

Horváth Márton tavaly októberben 4 után élhette meg újra a szabadság élményét. Az általa készített fekete-fehér fotó egyszerre jelképezi a rabságban töltött éveket és a reményteljes jövőt.

Horváth Márton:
Nagyszerű érzés a szabadulás, a szabadság mag az élet és az egy olyan érzés, amikor az ember újra szabaddá válik, kiléphet a börtönből, ami semmihez sem hasonlítható, olyan, mint ha az ember újjá születne.

Az Adj Hangot Egyesület támogatásával több száz fotót készítettek az egykori elítéltek, közülük a legjobb 35-ből nyílik tárlat az ország öt nagyvárosában, köztük Kaposváron is. Az egyik legfontosabb cél, hogy megkönnyítsék a fogvatartottak társadalomba való visszailleszkedését. A kiállítás épp ezért párhuzamosan kettő helyen is látható, a fogvatartottak a kaposvári börtönben, míg a nagyközönség az Együd Árpád Kulturális Központban tekintheti meg a fotókat.

Drubina Kamilla, projektvezető, Adj Hangot Egyesület:
Azt szerettük volna megmutatni, hogy a szabadult fogvatartottak, abban az időszakban, amikor próbálnak visszailleszkedni a társadalomba, újrakezdeni az életüket, jogtisztelő állampolgárként folytatni a hétköznapjaikat, akkor milyen nehézségekbe ütköznek, milyen örömeik vannak és egyáltalán hogyan élik mint hétköznapi ember az életüket.

Van, akinek egy szelet zsíros kenyér, míg másnak egy jól ismert épület jelenti a szabadságot - erről mesélnek az egykori fogvatartottak fotói.

Drubina Kamilla, projektvezető, Adj Hangot Egyesület:
Az ízeknek vagy az ételeknek az öröme és a sokszínűsége, a rokonok, a családok, a párkapcsolatok vagy az arra való vágyakozás, a hiánya. Valaki épületeket fotózott, ő azt mondja hogy az állandóságot mutatja börtön előtt, után, hogy a híd, épület ott áll.

A fotók nemcsak a többségi társadalomnak, hanem még börtönben lévőknek is üzennek - mondta Nagy István a Somogy Megyei Büntetésvégrehajtási Intézet parancsnoka.

Nagy István, parancsnok, SM-i Büntetés-végrehajtási Intézet:
Nagyon fontos szerepe van a re-integrációnak, azt gondolom, hogy a re-integráció vonatkozásában, ez egy nagyon fontos mérföld kő, hogy példát tudnak a fogvatartottak meríteni fogvatartott társaiktól, illetve korábban fogvatartott társaiktól, akik a civil életben megtalálták a helyüket és valami olyat alkottak, amit más szemmel látnak, mint az intézetben lévő fogvatartott társaik valamint a civilek.

Horváth Márton egykori fogvatartott pedig úgy fogalmazott: az elkészült képek azt mutatják, hogy mindenkire vár egy másik élet a börtönévek után.

Horváth Márton:
Egy lehetőségről, tehát, hogy mutasson egy másik utat, hogy annak , van választási lehetősége a frissen szabadultnak és, hogy meg kell próbálni új utakat ki kell próbálni , nem feltétlenül kell a régi utat választani ami ugye a börtönbe vezetett, tehát én azt gondolom az élet mindenkinek ad lehetőséget és csak élni kell tudni vele.

Az egykori fogvatartottak munkáját egyébként profi stáb is segítette, annak érdekében, hogy még kifejezőbb fotók készüljenek. Az érdeklődők az Együd Árpád Kulturális Központban tekinthetik meg a különleges fotókat.

Címke:   Kaposvár fotókiállítás szabadulás reintegráció