Nyomkövető: minden lépését látják a szabadon járkáló elítéltnek

Szerző: Kiss Gábor Gergő, Fotó: Frank Yvette / Délmagyarország

Link: http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/nyomkoveto_minden_lepeset_latjak_a_szabadon_jarkalo_eliteltnek/2471486/

Dátum: 2016.04.21.
Senki sem került vissza eddig a rácsok mögé új bűncselekmény elkövetése miatt azok közül, akik a börtönből büntetésük letelte előtt kedvezménnyel szabadultak - egy bokájukra felszerelt elektronikus nyomkövetővel.

Áram és internet


A reintegrációs őrizet csak elektronikus távfelügyeleti eszközökkel biztosítható. Ehhez elengedhetetlen, hogy a fogvatartott lakásában legyen elektromos hálózat folyamatos tápellátással, valamint rendelkezzen megfelelő netes lefedettséggel és jelerősséggel.
Akár egy számítógépes program: monitoron keresztül, névvel és pontos helymeghatározással követhető nyomon azon elítéltek mozgása, akikre elektronikus nyomkövetőt szereltek fel. A legelső szerkezet felcsatolását egy fogvatartottra a Szegedi Fegyház és Börtönben engedélyezték. Az úgynevezett reintergrációs őrizet alkalmazására tavaly április óta van lehetősége a büntetés-végrehajtásnak.

– Azok az elítéltek kaphatnak kérelemre nyomkövetőt, akik kisebb súlyú bűncselekményt követtek el, amit maximum öt év szabadságvesztéssel büntettek. Nem visszaesők, és büntetésükből legfeljebb fél év van hátra – tájékoztatta lapunkat a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokága. Az országban jelen pillanatban 120 emberen van ilyen tízdekás jeladó, akik közül öt él Csongrád megyében. Az ő lépésüket árgus szemekkel figyelik távfelügyeletben a Szegedi Fegyház és Börtön munkatársai.
 
A büntetés-végrehajtási bíró mindenkinek egyénre szabja meg, hogy mekkora körzetben hagyhatja el lakását. Az egyik szegedi fogvatartott például az Északi városrészben lakik, mozgásterét a monitoron egy zöld sugarú kör jelöli. Ha a kijelölt zónán túlmerészkedik, a körön kívül piros pötty jelöli meg aktuális tartózkodási helyét, és a számítógép sípolni kezd. Ez azonban ritkán történik meg, az eddigi tapasztalatok szerint a nyomkövetőt viselő elítéltek együttműködők. 196 már szabadult azóta. – Információnk szerint egyikük sem került ismét börtönbe új bűncselekmény elkövetése miatt. Visszaesésről esetükben egyelőre nem beszélhetünk – tudatta a BvOP.
 
Kizáró bűncselekmények

A visszaeső bűnözőkön kívül nem részesülhet ebben a büntetési formában az az elítélt, akit szándékos emberölés, erős felindulásban elkövetett emberölés, súlyos testi sértés, emberrablás, kényszerítés, szexuális erőszak, közösség tagja elleni erőszak, hivatalos személy elleni erőszak, terrorcselekmény vagy rablás miatt került rácsok mögé.


Címke:   reintegrációs őrizet távfelügyeleti eszköz tapasztalat