Nők, akik gyilkosokba szerettek bele

Szerző: Herczeg Szonja / Magyar Nemzet Online

Link: http://mno.hu/hetvegimagazin/nok-akik-gyilkosokba-szerettek-bele-1338834

Dátum: 2016.04.24.
Hidegvérű gyilkos is képes lehet rá, hogy felforrósítsa az asszonyi szívet. Több olyan történet ismert ugyanis – különösen az Egyesült Államokból –, amikor egy nő (ritkán férfi) kegyetlen bűnelkövetőbe szeret bele. Ebben sokszor betegség is közrejátszik, de az esetek többségében puszta naivitásról van szó.

A Menendez fivérek

Jose Menendeznek mindene megvolt, amit ember kívánhat. Szépségversenyen győzedelmeskedő feleség, két egészséges gyermek és rengeteg pénz. A kubai emigráns fiatalon települt át az Egyesült Államokba, ahol a szórakoztatóiparban helyezkedett el. Évek múlva cégtulajdonos lett, ömlöttek a családi kasszába a dollármilliók. A látszólagos idill 1989. augusztus 20-án ért véget. Jose és felesége, Marie Louise (barátainak csak Kitty) éppen egy doboz jégkrémmel ült a tévé előtt, amikor tinédzser gyerekeik beviharzottak a nagy szobába, és tizenhat géppisztolylövéssel megölték őket. Először apjukkal végeztek, majd a menekülni próbáló anyjukat terítették le tíz lövéssel. A maguk után hagyott pusztítás szinte horrorfilmbe illő volt, a sokat látott rendőröket is elborzasztotta. Az elkövetők kiléte egy ideig homályban maradt. A nyomozóknak azonban gyanús lett, hogy a két fiú, Erik és Lyle Menendez nem sokkal szüleik halála után elképesztő költekezésbe kezdett. A tragédia után csupán néhány héttel már túl voltak Rolex órák, egy Porsche és egy étterem megvásárlásán, nem is beszélve arról az összegről, amelyet egy méregdrága személyi edzőre költöttek el időközben. Közvetlen bizonyíték azonban nem volt a fiúk ellen, egészen addig, amíg a gyengébb idegzetű Erik el nem mondta pszichiáterének, mit is tettek. A szakember az információt nem adhatta ki, de a doktor szeretője kihallgatta a beszélgetést, és rajta keresztül a hatóságokig is eljutott a vallomás.

Ezután kezdetét vette a valóságshow-ba illő tárgyalás, amelyet a televízió is közvetített, és amerikaiak millióit szegezte a televízió képernyője elé. A fiúk nem tagadták tettüket, de azt állították, hogy a mindenki által mintaapaként ismert Jose szexuálisan bántalmazta őket, és a megölésükkel fenyegetőzött – így a gyilkosság önvédelem volt. Az ügyvédek több tucat ismerőst sorakoztattak fel, akik egyöntetűen állították, hogy mivel a fiúk nem voltak jó tanulók, apjuk rendszeresen verte őket. Ezek a beszámolók Josét szörnyetegként írták le. A vád ezzel szemben azzal érvelt, hogy a gyerekek azért ölték meg szüleiket, mert attól féltek, hogy apjuk kitagadja őket az örökségből. Felhozták a fiúk zűrös múltját, hogyan raboltak ki gyerekkorukban környékbeli házakat puszta passzióból, és hogy Jose ferde szemmel nézett fiára, Erikre annak homoszexualitása miatt. A vád az abúzust hazugságnak titulálta. Az első tárgyalás végül kudarcba fulladt az esküdtszék döntésképtelensége miatt, az eredménytelenségért pedig sokan az eseményt övező nagy médiazajt hibáztatták.

A Menendez-tárgyalással párhuzamosan zajlott a híres amerikaifutball-sztár, O. J. Simpson gyilkossági ügye is, amely hasonló érdeklődést váltott ki. Az ügyészek a hajukat tépték és panaszkodtak, hogy ekkora nyilvánosság mellett nem lehet dolgozni. Simpsont végül felmentették, a két fiatal viszont nem volt ilyen szerencsés. 1996-ban, a második tárgyaláson bűnösnek találták őket, és életfogytiglani börtönbüntetést kaptak.

A hátborzongató eset megosztotta az amerikaiakat. Voltak, akik a sátán megtestesítőiként néztek a fiúkra, ám akadtak olyanok is, akik hittek nekik, és megsajnálták őket. Több tucat nő egyenesen szerelmével és házassági ajánlattal ostromolta a már büntetésüket töltő testvéreket. Az egyik ilyen pártfogó, Tammi Ruth Saccoman akkor kezdett levelezni Erik Menendezzel, amikor az első tárgyalást nézte a televízióban.

– Soha nem írtam még senkinek, aki börtönben volt, de annyira megérintett a fájdalma, hogy azt muszáj volt elmondanom neki – nyilatkozta a fiatal nő a kétezres évek elején az amerikai riporternek, Barbara Waltersnek. Saccoman a megismerkedésük idején még férjnél volt, de azt állította, hogy párja is olvasta a leveleket, és támogatta a kapcsolat fenntartásában. Pár évvel később a férfi elhunyt, és Saccoman magára maradt kislányával. Ekkor ő panaszolta el bánatát Menendeznek, aki támogatta, vigasztalta.

A rendkívül attraktív, értelmes nő kutyákat készített fel bemutatókra és versenyekre. Miután közelebb került a gyilkos fivérhez, sok barátja és – édesanyját leszámítva – a családja is elpártolt mellőle, sőt főnöke is kirúgta. Saccoman pár évvel később gyerekével együtt átszelte az országot, és Kaliforniába, a börtön közelébe költözött, hogy 1999-ben egy látogatóhelyiségben kimondhassa a boldogító igent Erik Menendeznek. Azóta a házaspár csak rövid időre találkozhat, és a kézfogáson, valamint a búcsúcsókon kívül más nem történhet köztük, mivel nincs engedélyezve a házastársi légyott a szigorúan őrzött raboknak. Saccoman elmondta, hogy olyan érzelmi stabilitást és figyelmet kap férjétől, amilyet még soha senkitől, és nem érdekli, ki mit gondol a kapcsolatukról.

Erik Menendez testvére, Lyle egy másik börtönben tölti büntetését. Ő sem teljesen magányos. A több száz rajongó közül először Anna Eriksson Playboy-modellt vette feleségül. A boldogság azonban nem tartott sokáig, a nő elhagyta, amikor rájött, hogy párja egy másik nővel is levelezik. Lyle Menendez második felesége, Rebecca Sneed egy sacramentói magazin főszerkesztője volt, aki később ügyvéddé képezte magát, és azon dolgozott, hogy férje ügye újra bíróság elé kerüljön.

Címke:   kapcsolattartás kiválasztás közvélemény