Portugália: Próbaképzések börtönben dolgozó önkénteseknek

Szerző: Aproximar / JIVE

Link: https://drive.google.com/file/d/0B-sfhIzRrWNrTG5ISjZWV1p2U0U/view?pref=2&pli=1

Dátum: 2016.04.24.
A JIVE (Önkéntesek a büntető igazságszolgáltatás területén Európában - Justice Involving Volunteers in Europe) legfrissebb hírlevelének egyik börtönügyi írása videóval.

A JIVE partnere, az Aproximar három próbaképzést tartott börtönökben dolgozó önkénteseknek. A képzések során, melyekre Portugália fővárosában, Lisszabonban, Közép-Portugáliában, Leiriában és északon, Oportoban került sor, tesztelték a program kivitelezhetőségét, minőségét és rugalmasságát.

A Nemzeti Büntetés-végrehajtási Igazgatóság (DGRSP = Direção Geral de Reinserção e Serviços Prisionais) együttműködésével megegyezés született arról, hogy hasznos volna minden próbaképzésbe bevonni egy-egy szakértőt, aki börtönökben dolgozó önkéntesekkel foglalkozik. Ennek megfelelően meghívót küldtek a börtönökben tevékenykedő önkéntes szervezeteknek.

Az önkénteseknek ki kellett tölteniük egy, az önkéntes tevékenységükre vonatkozó felmérést annak érdekében, hogy meghatározzák a képzési igényeiket és a képzésükhöz szükséges programokat. Ezt követően az egyes próbaképzésekben az alábbi modulokat fejlesztették ki:
- Lisszabon és Oporto – „Bevezetés a büntetőjogi rendszerbe” és „Kockázatok, problémák és határok a börtönben”
- Leiria – „Bevezetés a büntetőjogi rendszerbe” és „Motivációs interjúk”

A résztvevőknek felkészülésként legalább egy héttel a foglalkozások kezdete előtt át kellett nézniük az egyes témák elméleti áttekintését tartalmazó online anyagot.

A tanórai jellegű foglalkozásokat a JIVE partnerségben megfogalmazott elvek szerint tervezték meg. A képzők képesek voltak tisztázni a kételyeket, mélyíteni a résztvevők elméleti és gyakorlati ismereteit, és levezetni különféle gyakorlati feladatokat.

A próbaképzések során az Aproximar megkérdezte az önkénteseket a programról alkotott véleményükről, illetve arról, hogy szerintük a képzés hogyan segítette őket a börtönben végzett önkéntes munkában:

„A képzés megfelelő arányban foglalkozott az elméleti tartalommal, amelyet hatékonyan adott át (…), illetve rengeteg tapasztalatot osztott meg velünk (…). Valóban nagyon hasznos lesz az önkéntesség során.”


Címke:   önkéntesség projekt képzés Portugália JIVE