Nemzetközi igazságszolgáltatás Hágában

Szerző: Gellért Ádám / faktor

Link: http://faktor.hu/faktor-gellert-adam-nemzetkozi-igazsagszolgaltatas-hagaban

Dátum: 2016.04.25.
Ha valaki azt a kérdést tenné fel, hogy létezett-e Jugoszlávia a 2000-es évek környékén, akkor elsőre megrökönyödnénk ezen a nyilvánvaló képtelenségen. Ha nem is a Balkánon, de Európában igenis van egy hely, ahol újra meg lehetne alakítani a volt Jugoszláviát.

Scheveningenben, a Hága tengerparti külvárosi kerületében található börtönben ugyanis valóban újjáéledtek azok a régmúlt 90-es évek. Itt töltik ugyanis előzetes letartóztatásukat azok a magas rangú balkáni politikusok és katonatisztek, akiket az ideiglenes jelleggel létrehozott ENSZ törvényszék (ICTY) háborús és más emberiesség elleni bűncselekményekkel vádolt meg. A börtönt a második világháború alatt a megszálló német biztonsági szervek használták, akik 26.000 személyt, főleg holland ellenállót tartottak itt fogva. Az azóta alaposan átépített börtönben új, egyszemélyes cellákat alakítottak ki. A börtönszabályzat szerint ezekben a tíz négyzetméteres zárkákban kell tartózkodniuk a raboknak este kilenc és reggel fél nyolc között. A cellában egy mosdókagyló, egy WC, egy egyszemélyes ágy, valamint televízió, rádió és számítógép áll a rabok rendelkezésére. Internet nincs, a gépet csak az ügyükkel kapcsolatban használhatják.

A balkáni és koszovói háborúban elkövetett atrocitások feltételezett elkövetői és politikai felbujtói közül többen akár egy évtizedet is kénytelenek voltak ebben a scheveningeni börtönben tölteni. A raboknak a tradicionális holland ízeket felvonultató börtönkoszton kívül lehetőségük van főzni, sőt be is vásárolhatnak egy külön erre létrehozott kis boltban. Ljube Boskoski – volt macedón belügyminiszter, akit három év előzetes letartóztatás után felmentettek a háborús bűncselekmények vádja alól – szerint a délelőtti órákban egészen jó kis beszélgetések is ki tudtak alakulni a cellákban. Ilyenkor ugyanis szabad az átjárás, így sokan kihasználják az alkalmat a csevegésre. A különleges macedón rendőri alakulatok korábbi parancsnoka, aki kiváló szakács hírében áll, rabtársaihoz főleg a főzésen és verseken keresztül került közelebb. Azok a rabok pedig, akik nem szerelmesei a művészeteknek, igénybe vehetik a börtön fitnesz termét, vagy megmasszíroztathatják magukat. Vojislav Seselj, a szerbiai Radikális Párt még börtönben is tisztségében maradt elnöke azonban nem egyszer panaszkodott a bíróknak a koszt elviselhetetlensége miatt. A politikus sosem vetette meg az ínyenc ételeket, Belgrádban külön hamburgerese volt, így nehezen szokott hozzá a holland konyha ízeihez. Charles Taylor, volt libériai elnök elítéléséig szintén ebben a börtönben raboskodott, őt annyira megviselte a fűszermentes holland ízvilág, a szerinte túlságosan eurocentrikus menü, hogy külön főző klubbot hozott létre.

A scheveningeni börtönnél kevés nemzetközibb hely van. Ide kerülnek a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság előzetes letartóztatottjai, és itt raboskodtak a Különleges Sierra Leonei Bíróság vádlottjai is. Jelenleg a legprominensebb rab Laurent Gbagbo, Elefántcsontpart volt elnöke, aki a 2002-es választások során elkövetett atrocitások miatt várja perének befejezését. Előfordul, hogy egyes komplexebb ügyekben a vádlottak akár egy évtizedet is előzetes letartóztatásban töltenek a jogerős ítélet megszületéséig. Eddig közel száz személlyel szemben született jogerős ítélet az ICTY-on, a felmentési arány húsz százalékos. A nemzetközi igazságszolgáltatás azonban egyáltalán nem a gyorsaságáról híres. Bár relatív, hogy mit tekintünk gyors ítélkezésnek, amikor a boszniai szerbek volt vezetőjének, Radovan Karadzicnak az ügyében csak az ítélet több mint 2500 oldalra rúg. A dél-koreai, brit és trinidadi tobagói bírókból álló tanács két és fél Háború és békényi ítéletet írt. A verdikt ugyan nem dicsekedhet tolsztoji nyelvezettel vagy szerkezettel (közel 21000 lábjegyzet tűzdeli), a benne foglaltak ugyanakkor nem kevésbé fordulatosak vagy szomorúbbak.

Címke:   nemzetközi bíróság Hága politikai elítéltek