Ötszáz fős fegyintézet épülhet Békés külterületén

Szerző: Papp Gábor / Békés Megyei Hírlap Online

Link: http://www.beol.hu/bekes/kozelet/otszaz-fos-fegyintezet-epulhet-bekes-kulteruleten-662312

Dátum: 2016.04.27.
Munkahelyteremtést, beszállítást, a Tisza Kálmán Szakképző Iskola békési oktatási egysége számára új képzési formák elindításának lehetőségét, a fiataloknak új szakirányokat biztosíthat a napokban megszületett döntés, mellyel mintegy háromszáz új munkahely létesülhet Békésen — tájékoztatott közleményében a békési önkormányzat. A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága nemrég határozott arról, hogy ötszáz fős börtön épülhet a jövőben Békés külterületén.

Mint arról lapunkban is beszámoltunk, a település még 2015 februárjában döntött arról, hogy a belvárostól több kilométernyi távolságra eső, oncsai településrész és a vasút közötti területet ajánlja fel a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága részére börtön, illetve lakásépítési területnek. A parancsnokság nemrég döntött arról, hogy Békésen ötszáz fős börtön épülhet.

— A tárgyalásokat már megkezdtük, a képviselő-testületünk által felajánlott területet és a helyszínt a parancsnokság a célra alkalmasnak találta — nyilatkozta megkeresésünkre Izsó Gábor polgármester. — A börtön megépítése és Békés városában való működtetése nem jár semmiféle kockázattal.

A polgármester elmondta, egyeztetett a témában dr. Görgényi Ernővel, Gyula polgármesterével, aki megerősítette, hogy nem okoz közbiztonsági problémát a börtön, hiszen Gyulán, a belvárosban is több mint száz éve üzemel büntetés-végrehajtási intézet. Korábban lapunk is megkereste dr. Görgényi Ernőt és a rendőrséget.

Mindkét oldalról megerősítették, hogy semmiféle közbiztonsági problémát nem okoz egy-egy ilyen intézet működése.

Békésen a mintegy hat hektár területen üzemek is épülnek majd, ahol majd a fogvatartottakat foglalkoztatják, segítve ezzel a társadalomba történő majdani visszailleszkedésüket. A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága előzetes tájékoztatása szerint mintegy háromszáz szakember foglalkoztatására nyílik lehetőség Békésről és környező településeiről. Ez nemcsak a Tisza Kálmán Szakképző Iskola számára jelenthet új képzési lehetőségek beindítását, hanem a börtönben dolgozó alkalmazottak családjainak letelepedését, a fogyasztás növekedését is eredményezheti Békés városában.

A már említett oncsai terület több kilométerre esik a településközponttól, illetve a város szélétől is messzebbre található.

Az országos sajtó tavaly, a pályázat meghirdetésekor arról írt, hogy rengeteg település indult a kiíráson. Az Orgio.hu-n kiemelték, egy 500 fő férőhelyes börtön 200-250-300 embernek teremt munkát, hosszú távra és biztosabban, mint egy gyár.

„Az építkezésen helyi vállalkozók juthatnak munkához, a beköltöző munkaerő miatt feljebb mehetnek az ingatlanárak. A rabok foglalkoztatása jót tehet az iparnak. Mindezek után nem csoda, hogy a települések versengenek azért, hogy az állam börtönt építsen náluk.”

Címke:   börtönépítés döntés munkahelyteremtés Békés