Jóvátétel - Fogvatartottak takarítottak a Vas-Villá-ban

Szerző: Nagy Márta, Fotó: M. D. / Kisalföld Napilap Online

Link: http://www.kisalfold.hu/soproni_hirek/jovatetel_-_fogvatartottak_takaritottak_a_vas-villa-ban/2472402/

Dátum: 2016.04.27.
Tizenöt sopronkőhidai fogvatartott takarított a vas- és villamosipari szakképző udvarán, miközben kutyás őrök figyelték mozdulataikat. Az iskola a ballagásra készült, az elítéltek az elfogadásukért is dolgoztak.

– A fogvatartottak úgynevezett jóvátételi munkáltatásának egy állomása az iskola udvarának rendbetétele. Az elítéltek önként vállalják és nem is kapnak érte semmilyen juttatást – foglalta össze a tegnapi takarítás lényegét a Kisalföldnek Ábrahám Tibor, a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön sajtóreferense. A Vas-Villá’-val évtizedes jó kapcsolata van az intézménynek.

– Ballagásra készül az iskola, a fogvatartottak segítségével most megszépül az udvar. Sövényt nyírnak, söpörnek, gazolnak, amit kell. Oktatóink évek óta részt vesznek az elítéltek szakmai képzésében, ez a program pedig tényleg jó minden résztvevőnek – mondta el Bokor Ákos, az iskola igazgatója. Igaza volt, az elítéltek ugyanis valóban lelkesnek tűntek...

– Szabadban lehetek, hogyne jelentkeztem volna! – állt meg egy pillanatra Csupor Zoltán kezében a seprű. Horváth Ferenc három és fél éve él a börtönben, gyorsabban megy az idő, ha változatosan telik. S ami a szabadban van, az mindig vonzó számára is.

– Azt szeretném, ha látnák az emberek, hogy mi is igyekszünk. Akkor talán nem félnek tőlünk, s ha majd szabadulunk, könnyebben elfogadnak bennünket – Gyenes Norbert fogalmazott így. Négy éve rab, s még ugyanennyit le kell ülnie. A munkát szívesen vállalta ő is, a változatosságért, a napsütésért, a szélért...


Címke:   Sopronkőhida jóvátételi munka nyilvánosság