Közel egymilliárd euró új zárkahelyekre Romániában

Szerző: Krónika Online

Link: http://www.kronika.ro/belfold/kozel-egymilliard-euro-uj-zarkahelyekre-romaniaban

Dátum: 2016.04.27.
Közel egymilliárd eurót kíván fordítani a bukaresti kormány a következő hét évben a strasbourgi bíróság által rendszeresen elmarasztalt romániai börtönviszonyok javítására.

Szerdai ülésén a Dacian Cioloş vezette kabinet jegyzéket fogadott el arról, hogy 2023-ig 838,45 millió eurót használ fel 10 895 új zárkahely létrehozására, valamint 1651 zárkahely felújítására. Az összeg túlnyomó részét az Országos Büntetés-végrehajtási Parancsnokság (ANP) kapja meg.

Közleményében a kormány emlékeztet, hogy a hazai büntetés-végrehajtási intézetek akut helyhiánnyal küzdenek, a börtönviszonyok javítását célzó program gyakorlatba ültetése révén azonban közel 11 ezer új zárkahely jöhet létre. A kabinet kommunikéje azt nem pontosítja, hogy új fegyházakat kívánnak építeni, vagy a jelenlegieket bővíteni. A következő hét évben bővülnek a rendőrség fogdái is: az országos rendőr-főkapitányság 1769 új zárkahelyet létesíthet az őrizetbe vett, valamint letartóztatott személyek elszállásolása érdekében.

Nőni fog a börtönőrök létszáma is: a kormány közleménye kitér arra is, hogy 2023-ig 5847 fővel bővül az Országos Büntetés-végrehajtási Parancsnokság személyi állománya.

A romániai fogvatartottak beadványok özönével árasztották el az elmúlt években a bukaresti törvényhozókat és a médiát, valamint a nemzetközi fórumokat, embertelennek tartva az országban uralkodó fogva tartási körülményeket. Legfőbb panaszuk, hogy miközben az uniós jogszabályok legkevesebb négy négyzetméteres területet írnak elő egy rab számára, a romániai börtönökben kilenc-tíz embert is bezsúfolnak egy kilenc négyzetméteres zárkába.

Számos fogvatartott fordult eddig jogorvoslatért az Európai Emberi Jogi Bírósághoz, amely évente több százezer euró kártérítés kifizetésére kötelezte a román államot a börtönkörülmények miatt. Miközben az ország börtöneiben jelenleg mintegy 30 ezer rab tölti büntetését, további tizenegyezer zárkahelyre volna szükség. Az ANP korábban közölte: tisztában van a súlyosbodó problémákkal, ám megfelelő források hiányában képtelen tűrhető ellátást biztosítani a fogvatartottak számára.

Címke:   fejlesztések börtönviszonyok Románia